Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тоет ще оглави аеродинамичния отдел на Заубер

Тоет ще оглави аеродинамичния отдел на Заубер

88
0
Вилем Тоет,Марио Тайсен

Вилем Тоет оглави аеродинамичния отдел на Заубер. Новината бе съобщена от швейцарския отбор, където специалистът вече работи веднъж на същия пост. Той работи в Хинвил в периода 2006-2009 г., когато тимът бе BMW Заубер. Привлечен от тогавашния шеф на екипа д-р Марио Тайсен, Тоет си тръгна след оттеглянето на баварския концерн от спорта.

Кариерата на инженера във Формула 1 започва през 1985 г. в екипа на Толеман, който по-късно се превръща в Бенетон. В края на 1994 г. се присъединява към Ферари и остава четири години в Маранело, където също е шеф на отдела по аеродинамика. След това се връща във Великобритания и започва работа в БАР.

Тоет ще заеме поста от 14 ноември, като основно ще се занимава с аеродинамични проучвания, тъй като предпочита задачите му да се свързани кой знае колко с мениджмънт.

Вилем Тоет е роден през 1952 г. в Амстердам (Холандия), но е отгледан и израства в Австралия. След като завършва университет започва работа във Форд Мотор Кампъни, а от 1977 г. се съсредоточава върху автомобилния спорт, като в началото се труди по туристически коли, Формула 2 и Формула Форд. Във Великобритания се мести през 1982 г.