Начало Автомобили Тойота представя електрическия RAV4 EV

Тойота представя електрическия RAV4 EV

50
0
RAV4 EV,тойотА

Toyota Motor Sales (TMS), дъщерната фирма на TMC в САЩ, представи Toyota RAV4 EV – електрически компактен SUV, разработен съвместно със базираната в Калифорния автомобилна компания Tesla. Представянето се състоя на 26-ят Международен Симпозиум за Електрически Автомобили (EVS26) в Лос Анджелис, Калифорния.

Моделът е базиран на компактния SUV Toyota RAV4 и е оборудван с изцяло електрическо задвижване от Tesla. Автомобилът постига пробег в реални условия от 100 мили (160 км) с едно зареждане на батерията. Премиерата на автомобила е предвидена за лятото на 2012 година. ТМS планира да продаде около 2 600 автомобила през следващите 3 години на цена 49 800 щатски долара.

Още през Май 2010, Tesla и TMC достигнаха до принципно споразумение да си сътрудничат в конструирането на електрически автомобили и части, производствени системи и развойна дейност за тях.

В резултат на това, компанията на Toyota за проектиране и производство в Северна Америка (TEMA), Tesla и TMC обединиха сили в съвместен проект, благодарение на който беше представен прототипът RAV4 EV на автомобилното изложение в Лос Анджелис през Ноември 2010.

Сега, около две години след началото на сътрудничеството между Tesla и TMC, RAV4 EV ще направи своят дебют. Новият модел ще се произвежда в в TMMC – заводът на Toyota в Уудсток, Онтарио, Канада.

От много години TМС работи усилено към намаляване на консумацията на изкопаеми горива и на емисиите на CO2 чрез въвеждането на алтернативни енергийни източници на бензина и дизела, като например електричеството. Toyota вече стартира продажбите на Prius Plug-in Hybrid в САЩ и Япония през началото на 2012, а началото на европейските продажби се очаква през това лято. През тази година се планира и премиера в Северна Америка, Япония и Европа на нов електрически модел, базиран на ултра компактния модел IQ.