Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тойота разчитат много на теста в Бахрейн

Тойота разчитат много на теста в Бахрейн

46
0

Заради прогнозите, които предвещават по-променливо време за втория официален тест в Херес следващата седмица, техническият директор на Тойота Паскал Васелон смята, че конкурентните отбори правят грешка, като не се присъединяват към неговия екип в Бахрейн.

Тойота ще карат заедно с Ферари и БМВ-Заубер на теста, който ще се проведе следващата седмица в Бахрейн, докато другите отбори ще тестват в Испания на пистата Херес.

С обещаното слънце в Бахрейн, след помрачения от проливните дъждове първи тест в Портимао, Васелон счита, че карането на сухо, което ще имат възможност да направят тимовете в Бахрейн, ще е особено ценно.

За нас тестването в Бахрейн е най-изгодно,” каза Васелон, когато беше попитан от autosport.com за възможността да се кара на сухо там.

През зимата в Европа има риск да прекараш времето си в условия, които не са подходящи за тестване на гумите. И това може да постави под съмнение всеки цялостен резултат, който се получава, защото гумите не работят както трябва. Всички връзки между гумите и другите структурни параметри могат да бъдат тотално погрешни. Това може да струва много от гледна точка на предварителната подготовка. За нас е разумно да се тества в Бахрейн. Готови сме да пропуснем една от двете европейски тестови сесии, за да прекараме повече време в Бахрейн. Това е най-изгодно и е най-добрата подготовка за началото на сезона.

Въпреки твърденията на Васелон някои от отборите не са толкова убедени относно ползата от изразходване на допълнителни средства за тестване в Бахрейн.

Техническият директор на Уилямс Сам Майкъл твърди:
Никога не сме ходили в Бахрейн, защото разликата между престоя в Европа и ходенето в Бахрейн е над 300 000 лири. Ако всеки тест беше като този, който имахме в Португалия, все още щяхме да имаме почти цял ден на сухо и това е достатъчно, за да видим как се държат гумите, да чуем пилота и да установим какви промени в настройките могат да бъдат нужни за следващия тест. Имаше доста информация, която се появи от теста, който току-що направихме.

БМВ Заубер са единственият тим, който успя да тества колата си на сухо, избирайки да кара своя F1.09 във Валенсия вместо в Португалия миналия месец.

Въпреки сухото време, тестът им бе помрачен от силните ветрове, които накараха отбора да се откаже от няколко сесии.