Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тойота се надява на първа победа с новия TF109

Тойота се надява на първа победа с новия TF109

48
0

Тойота показаха за първи път днес своя автомобил за сезон 2009. Toyota TF109 разбира се е с напълно нов дизайн, повлиян от новите правила на ФИА, отнасящи се за аеродинамиката.

Така японците завършиха един изтощителен процес на разработка, който започна още от Октомври 2007-ма, когато правилата за сезон 2009 бяха потвърдени. TF109 ще направи своите предсезонните тестове на 19-ти януари на пистата Алгарве в Португалия.

Въпреки тотално различния изглед на болида, амбициите на тима за качване на най-високото стъпало на почетната стълбичка остават. Това потвърди и шефа на тима Тадаши Ямашима:
Нашата цел е да се борим за първата победа на Тойота във Формула 1.

Значителния прогрес, който бе демонстриран от тима през изминалата година, когато японците реализираха целите си за стъпване на подиума и значително увеличиха точковия си актив, вдъхва доверие. Тима постигна два подиума, нареди се веднъж на първа стартова редица и събра 56 точки, което е повече, отколкото успя да постигне през 2006-та и 2007-ма взети заедно.

Ние успяхме да съберем особено количество познания и информация и подобрихме доста нивото си. Много от елементите в отбора ни са достигнали най-високото ниво, затова предизвикателството пред нас сега е да запълним всички пропуски, за да сме сигурни, че цялата организация ще достигне абсолютния връх. Тогава ние ще трябва да съединим всички елементи заедно и да достигнем успеха, за който се борим толкова усилено
,това заяви президента на Тойота Джон Хаует.

След доброто си и последователно представяне през 2008-ма, Ярно Трули и Тимо Глок отново ще се състезават за тима. Тест-пилота Камуи Кобаяши също запазва мястото си, като заедно с ангажиментите си в Ф1, той ще се състезава и в GP2 сериите за отбора на Азия.

По мое мнение, Тойота има едни от най-добрите пилоти във Формула 1 и аз наистина съм ентусиазиран да видя какво те ще постигнат с TF109. И двамата доказаха през изминалия сезон, че ако им дадем конкурентна кола, те са способни да се борят с най-добрите в света, затова тазгодишното предизвикателството за нас е да им осигурим автомобил, който да им позволи да правят това колкото може по-често
, обясни Тадаши Ямашима.

Трули е на прага на петия си пълен сезон, в който ще кара за тима. Неговия опит бе безценна помощ за развитието на тима, а вроденият талант за скорост на Тимо Глок е перфектното допълнение на всичко това.

За Трули, който спечели четири от осемте подиума на Тойота досега, това е 13-тия сезон във Формула 1 и по всичко личи, че легендарната му страст за състезания остава непроменена.