Начало Избрани Тойота започва техническо партньорство с Хаас

Тойота започва техническо партньорство с Хаас

465
0
Тойота и Хаас
снимка, Тойота

Тойота започва техническо партньорство с Хаас. Двете страни сключиха споразумение по отношение на развитието на автомобила на американския тим. Новината за това партньорство не означава, че Тойота със сигурност ще се върне в F1 като производител на задвижващи системи в бъдеще.

Слуховете за Хаас и Тойота се появиха преди няколко месеца. Тогава редица източници твърдяха, че двете страни са на път да сключат партньорство. То обаче не беше свързано с доставка на задвижващи системи, тъй като Хаас удължи договора си с Ферари до 2028 г.

В малките часове на днешния ден стана ясно, че Тойота и Хаас сключиха технически партньорство. Чрез него двете страни имат за цел да допринесат за развитието на автомобилната индустрия. Планът е да се създаде среда, в която младите японски пилоти, инженери и механици да могат да трупат опит и да се развиват в Световния шампионат на ФИА за Формула 1

Споразумението включва участие в тестовите пътувания на Хаас от страна на Тойота и обучение на пилоти, инженери и механици. Това ще даде възможност на пилотите да придобият опит с болиди от F1 и ще позволи на инженерите и механиците да се научат как да анализират огромни количества данни.

Споразумението включва и участието на инженери и механици на Тойота в разработването на аеродинамиката на състезателните автомобили на Хаас. Японците ще проектират и произвеждат части от въглеродни влакна в симулирани екстремни експлоатационни условия. Те могат да играят активна роля на предните линии на върховите постижения в моторните спортове. Така ще се отразяват технологиите и знанията, придобити в производствените автомобили.

Целта на това партньорство е Хаас да подобри развитието си и конкурентната си позиция в спорта. В същото време Тойота планира да развие собствените си знания и умения чрез F1.

Шефът на Хаас Аяо Комацу потвърди, че отборът ще продължи да използва задвижващи системи и други компоненти на Ферари. Той добави, че Скудерията е разрешила сключване на партньорство с друг автомобилен производител

„Изключително съм развълнуван, че Хаас и Тойота се обединиха, за да сключат това техническо партньорство“, сподели Аяо Комацу.

„Имаме световен лидер в автомобилния сектор, който подкрепя и работи заедно с нашата организация. В същото време той се стреми да развива и ускорява собствения си технически и инженерен опит. Това просто е партньорство с очевидни ползи и за двете страни.“

„В замяна на това предлагаме платформа, чрез която Тойота да използва напълно и впоследствие да развие своите собствени инженерни възможности. Също така съм доволен, че получихме подкрепата на F1 и нашия дългогодишен партньор Скудерия Ферари, с които обявихме по-нататъшното си продължение по-рано през сезона. Всичко това е предназначено за постигане на непрекъснати успехи в начинанията ни в F1.“

„Заедно с Джийн Хаас бих искал да благодаря специално на Стефано Доменикали (главен изпълнителен директор на F1) и Фред Васьор (директор на отбора на Ферари). От страна на Тойота искал да благодаря на Акио Тойода (председател на Toyota Motor Corporation), Томоя Такахаши (президент на Gazoo Racing Company) и Масая Каджи (ръководител на проекта на Gazoo Racing Company).“

„Всички в MoneyGram Haas F1 Team очакват с нетърпение резултатите от съвместната работа в рамките на тези нови взаимоотношения. Нямаме търпение да започнем и да осъществим общите си амбиции“, заключи шефът на Хаас.

От Тойота също приветстваха сключването на сътрудничество с Хаас

„Имаме удоволствието да съобщим, че Хаас и Тойота сключиха основно споразумение за техническо партньорство, като например разработване на автомобила в F1.“

„Бихме искали да изразим нашата благодарност към г-н Джийн Хаас, г-н Аяо Комацу, г-н Стефано Доменикали, г-н Фред Васьор и всички наши досегашни партньори на отбора за изключителното им сътрудничество и разбиране в това сътрудничество“, каза Томоя Такахаши.

„Състезавайки се заедно с този отбор на върха на моторните спортове, ние се стремим да развиваме пилоти, инженери и механици. В същото време ще продължим да укрепваме възможностите на MoneyGram Haas F1 Team и Toyota Gazoo Racing и желаем да допринесем за развитието на моторните спортове и автомобилната индустрия“, добави президентът на  Gazoo Racing Company.

Новото партньорство означава, че логото на Тойота ще се появи върху автомобилите на Хаас от Гран при на САЩ. Уикендът в Остин е домашен за американския отбор.

Тойота участва в F1 в периода 2002-2009 г. Макар да разполагаше със заводски отбор и огромни ресурси, марката така и не успя да спечели победа в шампионата. Затова след края на сезон 2009 японците се изтеглиха от Формула 1 заедно с БМВ.

През годините Тойота увеличи присъствието си в моторните спортове. Марката има свои програми в WRC, WEC, W2RC и Супер Формула, както и присъствие в НАСКАР и предстоящо влизане в Суперкарс.