Начало ТОП Тони Фернандес продаде Caterham на японци

Тони Фернандес продаде Caterham на японци

1747
0
Caterham
снимка: Caterham

Емблематичният бизнесмен Тони Фернандес e решил да се раздели с британския производител на спортни автомобили Caterham. Новият собственик е японската компания VT Holdings, която е сред най-големите автомобилни дилъри в световен мащаб. VT Holdings продава Caterham в Япония – най-големият пазар за марката извън Великобритания със 120 реализирани коли на година. Новината за сделката дойде от Caterham и VT Holdings, а Фернандес все още не е коментирал темата.

От компанията освен Фернандес излиза и другият акционер Камарудин Меранум, който е тясно свързан с него. Двамата имаха сериозни планове за развитието на Caterham, която купиха през 2012 година. Част от тези планове беше участието във Формула 1 (тимът Lotus на Фернандес беше преименуван на Caterham и записа 56 старта), както и съвместния проект с Renault за създаването на нов спортен модел с двигател, разположен пред задния мост.

След края на участието на Caterham във Формула 1 Фернандес продаде болидите и резервните части за тях на новозеландската компания Robin Cars, която ги преработи с коли за трак дни и отвори база на пистата Донингтън парк. Що се отнася до проекта с Renault, то той беше прекратен заради липсата на прогрес. След това френският гигант сам довърши колата, оказала се в основата на съживяването на спортната марка Alpine, а автомобилът получи легендарното означение А110.

Caterham е една от бутиковите автомобилни компании, които са супер консервативни по отношение на промени в моделната си гама. Caterham Seven – естествено, версия на Lotus 7 – остава основен модел на марката и над 60% от произведените коли от този модел са за износ.