Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тони Фернандес продал Катерам?

Тони Фернандес продал Катерам?

92
0
Тони Фернандес

Според информация на германския сайт Motorsport-Total екипът на Катерам е сменил своя собственик и той вече не се казва Тони Фернандес. Тази информация се припокрива със съобщение в социалната мрежа Туитър, където доста активният малайзиец се сбогува с доста патос.

„Проектът Формула 1 не проработи“, пише в съобщението си от сутринта Фернандес. „Днес ще закрия своя Туитър акаунт. Осмелете се да мечтаете, вярвайте в невероятното и не приемайте Не за отговор. Стойте винаги зад това, в което вярвате, борете се срещу подтисничеството и най-важното – наслаждавайте се на живота.“

Накрая той допълва: „Може би някога ще се върна.“

Все още липсва официално потвърждение за продажбата. Според информацията на германския сайт става дума за инвеститор от арабския свят.

Екипът на Катерам в самото си създаване през 2010 г. влезе с името Лотус заедно с екипите на Върджин (сега Маруся) и Испания Рейсинг. Трите тима бяха привлечени с обещания от горна граница на бюджетите от €45 млн. но след слизането на Макс Мозли от власт тези обещания не бяха изпълнени. Така Испания Рейсинг хвърлиха кърпата в края на 2012 г. след две безуспешни години.

Около името Лотус пък се разгоряха съдебни спорове, което създаде за Фернандес множество проблеми и затова той промени през 2012 г. името на отбора на Катерам. В края на 2012 г. Тони Фернандес, който до тогава се водеше тим шеф напусна този пост, който бе зает от Сирил Абитебул. Човекът на Рено според последните слухове ще бъде освободен и вероятно ще се завърне във Вири Шатийон, за да реорганизира мотор спорт отдела на концерна.

Според информацията на германците Катерам има задължения от €20 млн., като перспективата не е благоприятна, още повече че екипът вероятно ще заеме последното място в класирането при конструкторите, което ще го лиши от сериозни приходи при разпределението на парите от телевизионните права.

Сделката Алпин също се оказа провал. Според същата информация заради съвместната работа с французите от Катерам е трябвало да получават новите задвижващи системи ако не безплатно то на символични цени. Сега след прекратяването на тази съвместна работа екипът ще трябва да започне да заплаща реалната цена на новите системи.