Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тони Стюарт ще вози Магнусен и Грожан в НАСКАР демонстрация на COTA

Тони Стюарт ще вози Магнусен и Грожан в НАСКАР демонстрация на COTA

532
0

Пилотите на Хаас Кевин Магнусен и Ромен Грожан няма да карат поне за кратко тази седмица – по време на демонстрация, проведена от Тони Стюарт. 48-годишният американец сложи край на кариерата си в НАСКАР в края на 2016 г., но след ден ще е зад волана на Форд Мустанг-а на Стюарт Хаас Рейсинг. Тони ще направи демонстрация на пистата Circuit of the Americas (COTA). По време на продължилата си 18 години кариера (3 титли и 49 победи) той бе сам в колата. В четвъртък обаче до него ще бъде монтирана пътническа седалка и Стюарт ще покаже на Магнусен и Грожан какво е да се возиш в такава кола.

„Малко ми е трудно да повярвам, че от три години не съм карал стоккар. Някои трасета разпалиха любопитството ми и това е добър начин да уталожа желанието пак да съм зад волана на такава кола“, коментира Стюарт, който в края на януари 2020 г. официално ще стане част от Залата на славата на НАСКАР.
„Никога не съм бил на COTA. Всичко, което знам за пистата, е от видяното по телевизията и симулатора. Това в някаква степен ми допада. Все още има непознати неща и за мен, дори след две десетилетия в НАСКАР. Аз не съм карал на трасето, а Кевин и Ромен не са сядали зад волана на стоккар. Заедно ще се справим.“

През последните години Тони Стюарт се състезаваше в други, спринтови дисциплини

„Хора понякога ми казват: „Липсваш ни, след като вече не караш“, а аз отговарям: „Ами ходите на грешните писти“. Състезавам се по 100 пъти годишно. Просто можете да ме гледате в различен автомобил“, засмя се американецът.

Магнусен и Грожан нямат почти никакъв опит в управлението на автомобили, с каквито Тони се състезава на практика цял живот

Французинът кара Форд GT1 в GT1 шампионата през 2010 г. Съотборникът му пък веднъж тества DTM автомобил и има еднократно изпитание на GT2, но е наясно с големите разлики помежду им.

„Стоккарът е почти без аеропритискане. Нямам никаква представа какво е усещането. Никога не съм карал НАСКАР, но ще е интересно изживяване. Винаги съм искал да разбера какво е да си в такъв автомобил“, сподели датчанинът.

Програмата на Тони Стюарт пък е толкова натоварена, че след демонстрацията отлита за Форт Уърт, Тексас, където през деня ще е шеф на отбор от НАСКАР, а вечерта – спринт пилот в Тексас Спринт Нешънълс.