Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Топка нерви

Топка нерви

45
0

Фернандо Алонсо преминава в Макларън! Това бе голямата новина от края на миналата година. Тя постави в най-неприятно положение преди началото на новия сезон двамата сегашни титулярни пилоти на тима Кими Райконен и Хуан Пабло Монтоя. Наистина става дума за трансфер на испанеца едва след края на сезон 2006 г., но в действителност това вече генерира напрежение в отбора на Рон Денис, защото за единия от тях със сигурност 2005 г. ще е последна в сребърния кокпит.

Ако през 2003 г., когато Макларън привлече Монтоя, се знаеше кой ще напусне (Дейвид Култард – б.р.), сега въпросът е открит.

Какви ще са последствията за останалите пилоти в Гран при, защото една подобна смяна ще повлияе на целия пазар на състезатели? Райконен и Монтоя са наясно със ситуацията и със сигурност също подготвят различни варианти, което пък клати позициите на останалите. Дали мислите за всичко това ще им послужи като стимул или ще ги спре да покажат всичко от себе си? Рон Денис вярва, че двамата ще бъдат безкрайно мотивирани, за да се докажат и това е най-добрият начин да извади всичко от тези талантливи състезатели.

За него обаче не това е било водещото при ранното осъществяване и оповестяване на сделката с Алонсо. Денис мисли напред в бъдещето и както самият той споделя “това бе най-добрият начин да знам със сигурност, че двамата най-добри състезатели са при нас”.

Тактиката на англичанина е не само да прибере при най-добрите състезатели, но и да ограничи избора на другите и остави онези, които вече са били при него. С подобна игра Макларън доминира твърдо през 80-те.

Но дали това в действителност е целта на Денис? Не само.

С привличането на Алонсо Рон всъщност иска да реши някои далеч по-прозаични проблеми, като този да покаже на Райконен и мениджърите около него, че не е зависим от финландеца.

Още през миналата година Денис се ядоса на завишените финансови според него претенции от страна на Райконен и клана Робъртсън, които се занимава с делата на Кими. Да, Рон няма да има нищо против да има в отбора си Райконен и Алонсо по подобие на Сена и Прост през 80-те, но в случай, че този мечтан дует не се осъществи, по една или друга причина остава и другата възможност: Хуан Монтоя. Затова изобщо не е учудващо, че през миналия сезон Денис непрекъснато защитаваше колумбиеца и не спираше да повтаря, че той е подценяван от всички, че контузията на рамото му е струвала повече от две пропуснати състезания и т.н.

Ясно е, че Кими разиграва и картата Ферари и затова Рон Денис не дава индикации кой от двамата си сегашни пилоти ще задържи.

Това очевидно изнервя повече Монтоя и той на няколко пъти заяви, че няма да чака Денис да реши, а ще търси най-доброто за себе си. Колумбиецът открито каза, че не цели на всяка цена да остане в Макларън. Първоначално погледнато Хуан има по-лошите карти в сравнение с Райконен. Това, че от Макларън още не са се възползвали от опцията си да преподпишат с него за още една година, е ясен знак за колумбиеца, че …