Начало MotoGP News Toпрак Разгатлиоглу няма да се състезава в MotoGP през 2023 г.

Toпрак Разгатлиоглу няма да се състезава в MotoGP през 2023 г.

197
0
Топрак Разгатлиоглу, Ямаха
Топрак Разгатлиоглу, снимка Ямаха

Toпрак Разгатлиоглу няма да се състезава в MotoGP през 2023 г. Турчинът ще продължи да кара в световния Супербайк шампионат (WSBK), където в момента защитава световната си титла. До момента той все още няма победа след първите три кръга от сезон 2022 и не бе особено доволен от мотора на Ямаха.

Японците потвърдиха, че той ще остане в шампионата WSBK за сезон 2023, след като стана ясно, че вече няма да има място в намаления състав на Ямаха в MotoGP.

Производителят потвърди по време на италианското състезание MotoGP в Муджело този уикенд, че ще бъде принуден да се ограничи само до двата си заводски модела YZR-M1 през следващия сезон. Това се случва след като сателитния тим RNF Рейсинг обяви, че ще работи с Априлия от сезон 2023.

Разкритието очевидно доста е изненадало Ямаха. По този начин то оставя на японския производител ограничено време за намиране на друг клиентски отбор. В момента японската марка се бори за световната титла с Фабио Куартараро.

Французинът най-вероятно ще продължи да работи с Ямаха и след тази година, заедно с  Франко Морбидели. Това не оставя място за миналогодишния световен Супербайк шампион Топрак Разгатлиоглу. 

Турският пилот има договор с Ямаха до края на 2023 г.  Поне по документи, той възнамеряваше да го завърши в WorldSBK. Разгатлиоглу  дори отказа предложение да се присъедини към Петронас SRT (преди преименуването му на RNF Racing) в полза на това да остане в продуктовите серии, за да се бори за титлата. Основните му съперници са Алваро Баутиста (Дукати) и Джонатан Рей (Кавазаки).

Въпреки това, след като спечели титлата в WSBK за 2021 г. , той натрупа инерция за потенциално ранно повишение за догодина. Първият му тест с мотора YZR-M1 е планиран за Арагон следващия месец.

Смисълът на теста беше интересът му да изпробва и мотоциклет от MotoGP, каза шефът на Ямаха Лин Джарвис пред MotoGP. com. „Второ, това беше малка награда от Нас за миналогодишния му шампионат и за това, че продължава да работи с Ямаха и в бъдеще.“

Затова мисля, че най-голямата цел на този тест остава непроменена. Той трябва да се отпусне, да се наслади се и да изпробва мотоциклета MotoGP. Искам той да разбере какво може да бъде, ако реши да се премести в бъдеще.“

„За съжаление догодина няма да имаме сателитен отбор. По този начин ще разполагаме само с два мотора и няма да имаме място за Топрак Разгатлиоглу.“