Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Топтимовете преместени в средата на питлейна за Гран при на Великобритания

Топтимовете преместени в средата на питлейна за Гран при на Великобритания

55
0
питлейн

Боксовете на топтимовете в питлейна на пистата Силвърстоун ще бъдат преместени тази година в средата на алеята, за да могат феновете да ги виждат.

Миналата година на трасето бе открит изцяло нов комплекс, наречен Крилото. Лично херцогът на Кент бе поканен за церемонията, провела се пред над 800 гости и петима от шестимата живи британски световни шампиони: Джон Съртис, Сър Джеки Стюарт, Найджъл Менсъл, Деймън Хил и Дженсън Бътън.

В комплекса са включени 41 гаража, кулата на рейс контрола, подиумът, пресцентърът, VIP ложи. Дълъг е 390 метра, а периодът за построяването му бе само 54 седмици.

Неочакван проблем обаче възникна, когато се оказа, че гаражите на Ред Бул, Макларън, Ферари и в известна степен на Мерцедес в единия край на питлейна не се виждат добре от трибуните. За шампионите от Милтън Кийнс допълнително притеснение бе фактът, че боксът им се намираше прекалено близо до белите маркировки на изхода от алеята.

Разположението на отборите в питлейна се решава от FOM (Formula One Management) и по принцип се диктува от класирането при екипите през предходния сезон. Този път на Силвърстоун редът няма да бъде спазен.

Питлейнът там е малко необичаен. Миналата година не виждахме трибуните, откъдето също нямаха поглед към нас – бе цитиран шефът на Макларън Мартин Уитмарш в блога на Адам Купър. – Лесно е след състезание да критикуваш такова нещо. Но този сезон разпределението ще е различно, така че ще има малко слънце и в нашия гараж. Ние ще сме горе-долу по средата. Никой не ни е обяснил защо! Според мен желанието е да сме централно срещу основната трибуна. Ако аз си бях купил билет за това място и не можех да виждам любимите си екипи, щях да съм доста ядосан – допълни англичанинът.