Начало Избрани Тост: Цунода може да запази мястото си в Алфа Таури

Тост: Цунода може да запази мястото си в Алфа Таури

590
0
Франц Тост и Юки Цунода
Франц Тост и Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Шефът на Алфа Таури Франц Тост вярва, че Юки Цунода има добри шансове да запази мястото си в екипа от Фаенца. Японецът дебютира миналата година за италианския отбор след като бе повишен от Формула 2. Условието е Цунода да подобри представянето си в следващите няколко старта.

Най-доброто класиране на японския състезател е четвърто място от миналогодишната Гран при на Абу Даби. Тогава той приключи сезона с актив от 32 точки и бе предно класирания новак. Той допускаше немалко груби грешки, които му костваха доста ценни точки. Японецът заяви, че е имал достатъчно добра физическа подготовка по време на първата си кампания в F1.

Тази година Цунода не допуска толкова много неточност. За момента той се намира на 16-та позиция във временното класиране с актив от 11 пункта. 22-годишният спортист от Сагамихара завърши в топ 10 в надпреварите на Сахир, Имола и Каталуния. За негово нещастие, колата на Алфа Таури АТ03 няма достатъчно скорост.

Другият пилот на Алфа Таури Пиер Гасли има само 5 точки повече от своя съотборник. Французинът определено не бе доволен от сблъсъка с Цунода по време на състезанието на Силвърстоун.

Този инцидент постави под въпрос бъдещето на японеца в F1. Докато Гасли има договор и на сезон 2023, настоящото споразумение на Юки Цунода изтича в края на тази година. Освен това Ред Бул има няколко протежета във Формула 2, които са готови да заемат неговото място в Алфа Таури.

„Цунода може да запази мястото си в Алфа Таури. Той трябва да продължи да се справя по-добре и да не прави толкова катастрофи“ каза Тост.

Това зависи от него. Ако покаже добро представяне, ще остане, а ако не- ще напусне. Толкова е просто.“

Шефът на Ред Бул д-р Хелмут Марко наскоро нарече Цунода „проблемното дете“ на компанията. Австриецът обърна специално внимание на рязкото му поведение по радиото. В допълнение той е наел психолог, който да работи отблизо с младия състезател.

Тост обаче заяви, че предпочита пилот със силен характер.

„Харесвам проблемните деца, защото това са истински добрите деца, които могат да направят нещо от това. Не харесвам такива, които се държат като светци.“

„Юки допусна грешка. Той знае какво направи и ще работи върху това. Също така все още е в процес на развитие. В Австрия също се представи добре. Знам, че той прави нещата по своя начин, коет отнема малко повече време.“

Тост потвърди, че е водил сериозен разговор с Цунода след състезанието във Великобритания.

„Разбира се, това беше кошмар за екипа. Пилотите ни се намираха на седма и осма позиция. Знаехме, че Силвърстоун е трудна писта за нас. Затова наистина се движехме доста добре.“

„Тогава Юки стана прекалено нетърпелив и се оита се да изпревари Пиер. За съжаление, той загуби задницата и се блъсна в него.“

Веднага след състезанието извиках Юки в кабинета си и му казах, че това е абсолютно забранено. Той трябва да бъде по-дисциплиниран и търпелив.“

Това не беше първият сблъсък между съотборници и няма да е последният. Надявам се да не се случи отново при нас. Виждали сме подобни неща и преди. Такива ситуации трябва да се избягват по всякакъв начин“, завърши Франц Тост.