Начало Избрани Тост: Цунода се разви доста добре през последната година

Тост: Цунода се разви доста добре през последната година

317
0
Франц Тост и Юки Цунода
Франц Тост и Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Франц Тост похвали Юки Цунода. Шефът на Алфа Таури заяви, че младият японец е подобрил представянето си след като е намерил повече увереност зад волана и е успял да контролира емоциите си при радиокомуникация.

Цунода дебютира в F1 през 2021 г. Състезателят на Алфа Таури веднага се прочу заради емоционалните си изблици по радиото, които често пъти съдържаха нецензурни думи. В хода на дебютантската си кампания той отправи и много други нецензурни послания.

Цунода изпитваше огромни затруднения в първия си сезон като пилот от F1. 22-годишният състезател така и нямаше отговор на темпото на Пиер Гасли през първата половина от тогавашната кампания. Японецът обаче постепенно започна да подобрява представянето си.

Миналата година Цунода бе по-близо до Гасли. Японецът няколко пъти победи французина в квалификациите и бе доста по-близо до него в състезанията. За съжаление Цунода не разполагаше с достатъчно конкурентен болид, за да разкрие истинския си потенциал. Японецът все пак успя да запази мястото си в Алфа Таури за още една година макар да спечели само 12 точки.

Тост неведнъж е казвал, че един пилот се нуждае от три години, за да покаже истинските си възможности в автомобил от F1. Австриецът каза добри думи за това как неговият пилот се е подобрил с времето, прекарано в F1, въпреки че не разполагаше с конкурентен автомобил. Доказателство за трудната 2022 г. бе резултатът на Алфа Таури. Тимът от Фаенца зае незавидното девето място при конструкторите и бе единствено пред Уилямс.

„Цунода се разви доста добре през последната година. Сезонът не беше лесен за него, защото винаги зависеше от представянето на автомобила“, сподели Тост.

„Но трябва да кажа, че той се подобри много, особено в последните няколко състезания. Освен това беше много силен и постоянен в квалификациите.“

Тази година Цунода ще си партнира с Ник де Врис. Нидерландецът идва на мястото на Гасли, който премина в Алпин. 27-годишният състезател е бивш шампион в F2 и Формула Е, но няма толкова голям опит в F1. Де Врис направи огромно впечатление по време на участието си в Уилямс в Гран при на Италия. Именно това бе основната причина да бъде нает от Ред Бул.

Същевременно Цунода започва третата си година в F1. Пилотът на Алфа Таури постигна известен напредък в представянето си и може да влезе в ролята на лидер на отбора. Но според Тост, японецът трябва да се подобри още, ако иска да бъде редовен претендент за точки.

„Той подобри техническото разбиране от механична и от аеродинамична страна. Освен това успя малко да усъвършенства управлението на гумите в състезанието“, обясни Тост.

„След това той просто трябва да бъде по-концентриран върху F1 за да бъде по-добре подготвен за всичко. Става въпрос за всички различни области. Не казвам, че Юки няма един голям недостатък. Не, той е доста добър и има талант. Вярвам, че той трябва да се подобри във всички различни аспекти, за мине на следващото ниво“, завърши Франц Тост.

Алфа Таури ще покаже разцветката на новия болид AT04 на 11 февруари. Екипът от Фаенца също така подписа многогодишен договор с полската петролна компания Orlen.