Начало Избрани Тост: Де Врис не беше достатъчно подготвен за F1

Тост: Де Врис не беше достатъчно подготвен за F1

703
0
Ник де Врис, Франц Тост, Хелмут Марко
Ник де Врис, Франц Тост и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Франц Тост коментира освобождаването на Ник де Врис. Шефът на Алфа Таури призна, че нидерландецът не е бил достатъчно подготвен за прехвърлянето си в F1 с тима от Фаенца. Тост също така посочи, че непознаването на част от пистите е била една от причините за по-слабото представяне на 28-годишния състезател.

Де Врис направи дебюта си с Алфа Таури в началото на сезона. Нидерландецът пристигна в младежкия отбор  на Ред Бул с огромни очаквания. Преди това Де Врис стана шампион във Формула 2 и Формула Е. Миналата година той записа един старт с Уилямс на пистата „Монца“. В него той финишира девети, макар да разполагаше с труден за управление автомобил

За съжаление, Де Врис така и не успя да разкрие пълния си потенциал. Нидерландецът редовно бе побеждаван от Юки Цунода и рядко успяваше да прескочи Q1. Най-доброто класиране на Де Врис бе 12-то място в Монако. Това даде известна надежда, че той ще подобри представянето си с напредването на кампания.

След това той отново започна да изостава и се забърка в няколко ненужни инциденти. Де Врис финишира едва 17-ти в Силвърстоун, което се оказа последният му старт за екипа на Алфа Таури. Няколко дни по-късно той бе освободен от младежкия тим и заменен с Даниел Рикиардо.

Междувременно Тост коментира уволнението на 28-годишния състезател. Австриецът призна, че съчувства много на Де Врис и продължава да вярва, че той е фантастичен човек.

„Съчувствам много на Ник. Повярвайте ми, това беше наистина много, много трудно решение, защото той е фантастичен човек. Той все пак печели шампионата във Формула 2 и е световен шампион във Формула Е“, сподели Тост пред унгарска медия.

„Трябва да кажа, че F1 се промени драматично през последните години. Това означава, че ако млад пилот влезе там, той трябва да бъде подготвен по много, много професионален начин“, продължи Тост. „Де Врис не беше достатъчно подготвен за F1. Какво имам точно предвид с това? Преди да дойде в F1, той имаше два частни теста, при които измина около 5000 км или нещо подобно. В началото на сезона направихме още няколко теста с Ник, но не толкова, колкото може би щеше да е необходимо.“

F1 се състезава на различни писти по света. Въпреки това, много писти от началната част на кампанията не приемат стартове от поддържащите шампионати. Според Тост, това затруднява  пилоти като Де Врис да се аклиматизират към изискванията на F1

„В началото на годината има много писти, на които те никога не са се състезавали преди. Такива примери са Джеда, Маями и Мелбърн. След това имаме допълнителни спринтови състезания като това в Баку, където има само FP1, а после идва квалификацията. Това прави много, много трудно за един новак да покаже добро представяне. В момента решетка в F1 е много, много конкурентно. Според мен няма нито един пилот, който не заслужава да бъде там“, каза още Тост.

Алфа Таури заема последното десето място при конструкторите. Отборът от Фанеца има спечелени само две точки. Въпреки това, тимът има шансове да направи сериозен скок напред, тъй като разликата с Алфа Ромео, Хаас и Уилямс не е толкова голяма. Разбира се, всяко по-добро класиране при конструкторите оказва сериозно влияние върху парите, които се получават в края на кампанията.

В миналото Де Врис бе хвален от Алфа Таури заради качеството на техническата си обратна връзка. Сега екипът вярва, че Рикиардо може да спечели точки през следващите няколко старта.

„Поглеждайки към втората половина на сезона, това също беше важен момент в процеса на вземане на решение. Ник нямаше как да познава много състезателни писти. Това също е много, много голям недостатък. В същото време Рикиардо ги познава доста добре. Затова накрая решихме да изберем него“, завърши Франц Тост.