Начало Избрани Тост няма да ръководи Алфа Таури след края на сезон 2023, на...

Тост няма да ръководи Алфа Таури след края на сезон 2023, на негово място идва Мекис

1120
0
Франц Тост, Алфа Таури
Франц Тост, снимка Ред Бул Контент Пуул

Франц Тост няма да ръководи Алфа Таури след края на сезон 2023. Базираният във Фаенца отбор обяви, че австриецът ще се оттегли от поста директор на тима след финала на настоящата кампания. На негово място идва Лоран Мекис.

Днес Алфа Таури обяви промени в управленската си структура. Те са свързани с оттеглянето на Франц Тост. 67-годишният специалист няма да е начело на екипа след края на настоящата кампания. Мястото на Тост ще бъде заето от Лоран Мекис. За момента не се знае кога ще бъде присъединяването на французина към втория тим на Ред Бул

Другата промяна в Алфа Таури е свързана с Петер Байер. Бившият генерален секретар на ФИА ще се присъедини към екипа по-късно този сезон като главен изпълнителен директор. Байер ще има задача да наблюдава стратегическото ръководство на отбора в двете му съоръжения в Италия и Великобритания.

Тост е ключова фигура в развитието както на Алфа Таури, така и на Торо Росо. Австриецът се присъединява към отбора от Фаенца като тим шеф в края на 2005-та и го извежда до първата му победа на родна земя в Гран при на Италия през 2008 г. След ребрандирането на тима като Алфа Таури, Тост отново го води към победа на Монца през 2020 г. благодарение на Пиер Гасли.

Екипът на Алфа Таури е натоварен и с развитието на млади пилоти за бъдещи успехи в F1. По време на работата си в отбора Тост е помогнал за израстването на цяло поколение победители в Гран при и световни шампиони. Сред тях са Себастиан Фетел и Макс Верстапен, както и победителите в състезания Даниел Рикиардо, Пиер Гасли и Карлос Сайнц.

Като признание за дългогодишния му принос към отбора и неговите пилоти, Тост ще продължи да работи в Алфа Таури като консултант и през 2024 г.

Назначението на Мекис за директор на Скудерия Алфа Таури връща настоящия спортен директор на Ферари в отбора, в който е постигнал много от ранните си успехи. Французинът е бил състезателен инженер, след което се е издигнал до главен инженер и ръководител на отдела за представяне на автомобила. След първия си мандат във Фаенца, Лоран работи четири години във ФИА като директор по безопасността и заместник-директор на състезанията. През 2018 г. той се присъединява към Ферари.

Мекис ще отговаря за ежедневната работа на екипа. Тук се включват техническите дейности, производството, функцията за поддръжка и състезателния отбор. Той, заедно със стратегически ориентираната роля на Питър ще създадат нов и динамичен ръководен екип с еднаква отговорност.

„Преди всичко искам да благодаря на Дитрих Матешиц. Той ми даде невероятната възможност да бъда шеф на отбора на Скудерия Торо Росо и Скудерия Алфа Таури през последните 18 години. За мен беше истинска привилегия да ръководя тима толкова дълго време и голямо удоволствие да работя с толкова много мотивирани и квалифицирани хора, които споделят моята страст към F1′“, сподели Тост.

„На 67-годишна възраст е време да предам властта на други хора. В лицето на Петер и Лоран намерихме двама много професионални хора, които ще изведат отбора на следващото ниво. Искам да благодаря на всички за доброто сътрудничество“, добави австриецът.

Слуховете за раздялата на Мекис с Ферари се появиха по-рано през годината. Тази седмица различни италиански медии обявиха, че французинът ще си тръгне от Скудерията още тази година

„Първо, бих искал да отдам дължимото на Франц за страхотната работа, която свърши през почти двете десетилетия начело на Алфа Таури. Пожелавам му успех в бъдеще. Знам, че както аз, така и Питър ще разчитаме на неговия принос и съвети в бъдеще“, заяви Мекис.

„За мен е чест да поема ролята на директор на отбора и да се завърна в екипа, в който прекарах голяма част от ранната си кариера. Скудерия Алфа Таури разполага с всички съставки, необходими за още по-големи успехи в бъдеще. В тандем с Питър очаквам с нетърпение това да се случи“, добави французинът.

От Алфа Таури не казаха кога Мекис ще застане начело на тима. В момента той все още работи във Ферари. Най-вероятно той ще наследи Тост в началото на следващата година.

Междувременно Байер също коментира присъединяването си към Алфа Таури. Австриецът последно заемаше поста генерален секретар на ФИА преди да си тръгне през юни 2022 г.

„Бих искал да благодаря на Франц за отдадеността му към Скудерия Алфа Таури и нейния предшественик Скудерия Торо Росо. Ангажиментът му да развива млади таланти доведе до това, че 25% от пилотите в F1 са се възползвали от неговите напътствия. За мен също е голяма привилегия да поема ролята на главен изпълнителен директор на екипа и да работя заедно с Лоран“, заяви Байер.

„Алфа Таури разполага с фантастичен екип от хора и чудесна инфраструктура във Фаенца и в Обединеното кралство. С нетърпение очаквам да надградя тези ключови елементи, за да подобря представянето си на пистата и извън нея и да донеса на отбора още повече успехи през следващите години.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1)