Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тост призова за намаляване на притискането на колите с 40-50%

Тост призова за намаляване на притискането на колите с 40-50%

306
0
Торо Росо,Шон Гелаел

Спортният директор на Торо Росо Франц Тост призова притискащата сила на болидите във Формула 1 да бъде намалена с цели 40-50%, за да може колите по-лесно да се следват една с друга.

С промените в правилата за 2017 г. автомобилите придобиха доста по-големи сили на притискане, което увеличи турболенцията и мръсния въздух зад тях, правейки изпреварванията по-трудни.

За 2019 г. в тази връзка регулациите бяха изменени така, че колите да са с по-опростени крила и елементи, което да намали притискането им и да направи състезанията по-интересни.

„В момента имаме толкова много притискане, което означава високи скорости в завоите и невъзможност да се следва колата пред теб заради мръсната въздушна струя отзад, каза Тост. – Във ФИА и ФОМ работят опитни хора като Рос Браун и Пат Саймъндс, които знаят точно трябва да се направи: да се намали влиянието на аеродинамиката и притискането.

Аз бих намалил сегашните нива на притискане с минимум 40-50%, за да бъдат колите много по-нестабилни в завоите. Тогава ще видим как пилотите се борят с колата. Самите автомобили ще са по-бързи на правите и изпреварванията ще са по-лесни, защото зоните за спиране ще са по-дълги.“