Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тото Волф: Имахме големи шансове да спечелим в съда

Тото Волф: Имахме големи шансове да спечелим в съда

6957
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Майкъл Потс

Директорът на Мерцедес Тото Волф не скри отвращението си от събитията в последните обиколки на Гран при Абу Даби. Tогава Хамилтън загуби титлата от Верстапен по много спорен начин след спорно рестартиране на състезанието.

„Решенията, взети през последните четири минути на това състезание oтнеха заслужената осма титла на Люис Хамилтън. Действията на ръководството на спорта в последната обиколка бяха неприемливи“, заяви Волф.

Въпреки осезаемото отвращение на Волф и Мерцедес от несправедливото решение, че техният пилот е бил много засегнат от събитията през миналата неделя, немският екип реши да не обжалва резултата на състезанието в Международния апелативен съд на ФИА.

Според австриеца възможността за загуба на делото не е било проблем. Той смята, че ако случаят е бил разглеждан от граждански, а не от спортен съд, законът е щял да бъде на тяхна страна.

„Имахме шансове да спечелим в съда. Случаят ни бе много силен. Ако решението беше отсъдено в граждански съд, победата ни бе почти гарантирана“.

Може би най-показателната причина зад колебливостта на Мерцедес да подаде жалба е съмненията на Волф относно самата структура за обжалване на ФИА. 

Повечето спорове, които се водят пред Апелативния съд са срещу наказания, наложени по технически или спортни причини. Германският производител не се опитваше да оспори действията на съперник на пистата, а на представител на федерацията. Волф изрази своите съмнения, според които едва ли съдът ще се произнесе срещу действията на състезателния директор.

„Проблемът на Апелативния съд е начина, по който е структуриран. ФИА не може да отбележи своята домашна работа. Има разлика между това да си прав и получаването на справедливост“.

Освен това ако Мерцедес бяха спечелили в съда, Тото не бе убеден в компенсацията на неговия отбор заради загубения шампионат.

„Не мисля, че в момента сме настроени по отношение на нашето управление да се окажем в ситуация, която би ни дало средство за защита, което щеше да възстанови резултата в наша полза. Затова решихме да не обжалваме, защото нямаше да си върнем заслужените резултати“, обясни Волф.

От всички членове на Мерцедес най-огорчен определено бе Люис Хамилтън. След като бе изпреварен от Верстапен, който разполагаше с нови меки гуми, британецът видя как шансовете му за титла се изпaряват само няколко километра пред финала.

След като поздрави своя съперник и присъства на подиума, Люис незабавно напусна пистата и все още не е направил публично изявление след края на надпреварата.