Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тото Волф увеличи с 60% състоянието си

Тото Волф увеличи с 60% състоянието си

2498
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Майкъл Потс

Тото Волф е увеличил значително личното си състояние през последната година. 52-годишният австриец бе включен през 2023 г. за първи път в списъка на списание „Форбс“ с имената на милиардерите в света. Според миналогодишния лист той имаше около милиард долара. Тази година състоянието му е с $600 млн. повече и е достигнало $1,6 млрд. – ръст с 60%.

„Форбс“ публикува за 38-ми път прочутия си списък с милиардерите в света. Тази година той включва 2781 души – безпрецедентно голям брой в историята. Изданието отбелязва, че „супер богатите са по-богати от всякога като комбинираното им състояние е достигнало $14,2 трилиона“. Най-богатият човек в света е Бернар Арно с $233 млрд. Той оглавява конгломерата LVMH, включващ марки като Луи Вюитон, Тифани, Сефора. №2 е ексцентричният Илон Мъск ($195 млрд.). Трети се нарежда собственикът на Амазон Джеф Безос със $194 млрд.

Две трети от милиардерите в списъка са увеличили богатството си през последната година и Тото Волф е един от тези хора. Шефът на Мерцедес Моторспорт притежава равен дял от тима на щутгартския концерн във Формула 1 заедно с Даймлер и Инеос

Увеличената стойност на Мерцедес F1 е основната причина за увеличеното богатство на Волф. Понастоящем отборът се оценява на $3,8 млрд.

Тото Волф не е единственият, свързан с Формула 1, в списъка на „Форбс“. Марк Матешиц е в листата със състояние от $39,6 млрд. Той наследи 49% от компанията Ред Бул след смъртта на баща си Дитрих Матешиц. Лорънс Строл има $3,9 млрд., президентът на Ферари Джон Елкан – $2,6 млрд., а бившият собственик на търговските права на F1 Бърни Екълстоун – $2,4 млрд. според изданието.

Далеч от тези стойности е личното състояние на Кристиан Хорнер. Шефът на Ред Бул Рейсинг оглавява екипа и компанията от Милтън Кийнс от 20 години. За това време е натрупал $50 млн. Джеймс Ваулс от Уилямс и Алесандро Алуни Брави (Заубер) притежават по $5 млн. Състоянието на Фредерик Васьор, който оглавява Ферари от миналата година, е $3 млн.

Тото Волф пък все пак ще пътува за Гран при на Япония, след като първоначално бе обявено, че няма да е с тима на Мерцедес на пистата Сузука. Плановете му в крайна сметка са били променени. Той ще участва и в пресконференцията на тийм шефовете в петък заедно с Бруно Фамен (Алпин), Аяо Комацу (Хаас) и Джеймс Ваулс (Уилямс).