Начало Автомобили Toyota Prius влезе в тройката на най-продаваните в света

Toyota Prius влезе в тройката на най-продаваните в света

105
0
Prius,sales,тойта

Агенция Bloomberg публикува резултатите от продажбите на нови автомобили в световен мащаб за първото тримесечие на 2012 г. Най-голямо учудване предизвиква класирането на хибридния Toyota Prius, стигнал до третата позиция след два по-очаквани лидера.
Първо и второ място се заемат от Toyota Corolla (300 800 екз.) и Ford Focus (277 000 екз.), изпреварили с не особено голяма разлика зеленият модел на японците, от който за първите три месеца на тази година са реализирани 247 230 автомобила.
Според анализатори, успехът на Prius се дължи на появата на двете нови модификации (ван и малък хечбек), които са спомогнали за удвояване на продажбите му.
Подобни модели се радват на стабилен интерес в Япония и САЩ, където собствениците им получават различни отстъпки и данъчни облекчения. Освен това, в настоящия момент хибридите вече не се възприемат като екзотика.
Toyota пусна на пазара първото поколение на Prius през декември 1997 г. и оттогава е лидер в хибридизацията на автомобила. През настоящия месец компанията обяви, че сумарното количество от продадени хибриди (с марките Toyota и Lexus) е достигнало 4 млн. екземпляра. Всички те заедно са отделили 26 млн. тона по-малко CО2 в атмосферата, в сравнение с бензинови модели с аналогични размери и мощности. В момента Toyota предлага 18 хибридни пътнически модела в 80 страни по света, като през т.г. те заемат вече 15% от глобалните продажби на марката.
„Това прилича на историята с Chrysler – те пуснаха първия миниван и до наши дни, след толкова много време, техния модел остава лидер по продажби в САЩ. А Prius бе първият сред хибридите. Ако един автомобил е на първо място в някаква класация, това облекчава задачата на маркетолозите и рекламните специалисти. Отговорът на въпроса: Защо трябва да си купя именно този автомобил?, лежи на повърхността“ – цитира Bloomberg бостънския автомобилен аналитик Джон Волконович – „Даже възрастните жени, които въобще не разбират от автомобили, вече знаят, какво е това Prius“ – отбелязва още той.