Начало Автомобили Toyota с рекорд на Нюрбургринг

Toyota с рекорд на Нюрбургринг

74
0
електромобил,Нюрбургринг,тойотА

Нов рекорд на Северната дъга (Нордшлайфе) на пистата Нюрбургринг в клас електромобили постави японската компания Toyota. Прототипът, построен от спортното подразделение на японската марка в Германия, измина една обиколка за 7 мин. 47,79 сек.
Постижението е с близо минута и половина по-добро от това на Peugeot EX1, постигнато в края на април (9 мин. 1,388 сек). Времето на японския болид, базиран на шаси от Radical, е съизмеримо с това на расови спортисти като Nissan GT-R, Porsche 911 Turbo, Chevrolet Corvette C5 and BMW M3 CSL.
Прототипът на Toyota се задвижва от два електромотора на фирмата Evo Electric със сумарна мощност 280 кВт (800 Нм) и едностепенна трансмисия. Ускорението до 100 км/ч става за под 4 сек, а максималната скорост е 258 км/ч.
Двигателите получават енергия от комплект литиево-керамични батерии Li-Tech с капацитет 41,5 кВтч и номинална мощност от 6 кВт. Те позволяват на автомобила да измине около 200 км, а зареждането им отнема около 8 часа.
Една от целите на компанията при поставяне на рекорда на Нюрбургринг е била да изпита електрическата силова установка в състезателен режим. Този опит ще позволи на инженерите да изучат надеждността и охлаждането на агрегатите в подобни условия, а също така и колко бързо се разреждат батериите.