Начало Автомобили Toyota ще плати $1,2 млрд. за спиране разследването на технически проблеми

Toyota ще плати $1,2 млрд. за спиране разследването на технически проблеми

28
0
loga,Toyota

Toyota Motor Corp. ще плати 1,2 милиарда долара глоба, за да бъде спряно криминалното разследване в САЩ на внезапното ускорение на автомобили на концерна, съобщи агенция Блумбърг. Проблемът доведе до отзоваването на повече от 10 милиона коли.

Концернът е приел освен това да признае грешката си, както и независима компания да извърши ревизия.

Тойота умишлено са укрили информация и са подвели хората. Те са се отнесли към застрашаващ сигурността на потребителите им въпрос като към прост проблем с връзките с обществеността – заяви главният прокурор на САЩ Ерик Холдър в изявлението си.

Той допълни, че глобата е най-високата, налагана на автомобилен производител в Съединените щати.

Водещият адвокат на Toyota Motor North America Кристофър П. Рейнолдс заяви, че компанията „поема пълна отговорност” за действията си. Той заяви, че са направени промени в цялостната дейност на концерна в глобален мащаб така, че да стане по-отговорна компания, клиентите да са на първо място и да се взимат проактивни мерки за удовлетворяване нуждите на потребителите.

Другите компании не бива да повтарят грешката на Toyota. Едно отзоваване може да съсипе репутацията на една фирма, но подвеждането на клиентите прави последиците по-дългосрочни – каза още Холдър.

Toyota отзова повече от 10 милиона автомобили в световен мащаб през 2009 и 2010 г. след оплаквания от внезапно и неумишлено ускорения. Заради проблема бяха направени промени по педала на газта и постелките на пода, в които се заклещваше той.

Освен по това разследване пък Toyota са постигнали принципно споразумение за уреждане и на други 131 случая на дела срещу компанията, заведени от собственици на автомобили с тяхната марка. Смята се, че има повече от 300 подобни иска.

Разследването бе първият федерален криминален случай от такъв тип от приемането на първия щатски закон за сигурност на автомобилите преди 48 години.