Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трасето в Русия може да е различно за гумите тази година

Трасето в Русия може да е различно за гумите тази година

35
0

Трасето в Сочи тази година може да е по-различно за гумите. Това смятат от Пирели преди началото на състезателния уикенд за Гран при на Русия. Причината за това е фактът, че състезанието за първи път ще се проведе през пролетта, а не през есента, както бе през 2014 и 2015 г. Това предполага по-различни условия и по-сериозно износване на гумите, имайки предвид също така, че с времето асфалтът губи от качествата си и става малко по-тежък към гумите. Затова може да видим повече пилоти, които да заложат на по-агресивна тактика с 2, вместо с 1 спиране в бокса.

През миналата година само двама състезателите караха с 2 стопа, а всички останали с 1, включително победителят Люис Хамилтън. Британецът потегли със суперсофт и ги смени със софт чак в 32-ата обиколка от общо 53. Все пак трябва да се има предвид, че заради катастрофата на Ромен Грожан, няколко обиколки от състезанието в началната му фаза минаха зад кола за сигурност. Тази година на разположение на отборите ще са типовете суперсофт, софт и медиум, като пилотите трябва задължително да заделят по един комплект софт и медиум за състезанието, като само единият е задължителен за използване.

„Връщаме се в Русия само 6 месеца след последното ни ходене там, което означава, че може да очакваме условията през пролетта да бъдат различни спрямо тези миналата есен, заяви шефът на Пирели Пол Хембри. – Това е едно то трасетата, което износват най-малко гумите в календара и можем да очакваме доста дълги серии от обиколки с един комплект гуми, дори със суперсофт. Въпреки това скоростта на колите тази година се увеличи спрямо миналата и това ще повиши и износването на гумите.”

Изборът на типове гуми на всеки пилот за състезателния уикенд можете да видите на втората графика вдясно.