Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трета първа редица за Ред Бул през сезона

Трета първа редица за Ред Бул през сезона

44
0

За трети път този сезон Ред Бул окупираха първа редица на стартовата решетка – този път за Гран при на Испания. Марк Уебър обаче се наложи над диктуващия до сутринта темпото Себастиан Фетел. Австралиецът бе единственият пилот, слязъл под 1:20 мин за обиколка, което донесе пети от пет възможни полпозишъна на тима му. Така след Австралия и Китай Уебър и Фетел ще окупират утре първа редица на грида на пистата Каталуния, като този път Марк ще е на първа позиция.
Трети остана Люис Хамилтън (Макларън), дал най-доброто си време за сесията в последния си бърз тур. По същия начин Фернандо Алонсо (Ферари) се добра до четвъртата позиция пред Дженсън Бътън.
Квалификацията за Гран при на Испания започна при чудесно, слънчево време и температури от 20 градуса на въздуха и 35 – на асфалта.
Очаквано след първите 20 минути пилотите на всички нови екипи не продължиха напред. Заедно с тях обаче от борбата отпадна и Рубенс Барикело. Бразилецът имаше за цел да стигне най-бързите 10, но това се оказа непостижимо за него днес, след като попадна в трафик. Той не скри огорчението си от бавните автомобили на трасето на новите отбори и това има особено значение в светлината на обсъжданата възможност тренировката за място на грида в Монако да бъде разделена.
В бокса на Уилямс пък тимът се бореше на всичко отгоре и с теч. Кофа и няколко кутии, събиращи водата, стесниха още повече и без това не особено широкия гараж. Пресаташето на тима Клеър Уилямс пък направо помоли ако има човек в Падок клуб-района на Брембо (намиращ се точно над боксовете на Уилямс), следящ Туитър-акаунта й, да спре крановете на горния етаж!
Междувременно останалите 17 състезатели се подготвиха за втория сегмент, като той премина вече без сериозни изненади. Виталий Петров успя да кара нормално в него, след като до последно изчаква в началото механиците да досглобят потрошеното му в последния час свободни изпитания Рено. В крайна сметка руснакът даде 14-о време, но ще стартира пет позиции по-назад заради наказание за сменена скоростна кутия.
За сравнително изненадващо може да се сметне класирането на Камуи Кобаяши (Заубер) в топ 10 и фактът, че Адриан Сутил (Форс Индия) за първи път този сезон изпусна участие в последния квалификационен сегмент. Разочарованието на индийския екип бе още по-голямо заради това, че Витантонио Лиуци бе чак 17-и.
В началото на решителната битка за първите 10 места на стартовата решетка пък Ферари предизвикаха недоволство в питлейна, като невнимателно пуснаха Фернандо Алонсо да излезе от бокса. Други инциденти за щастие нямаше, а борбата се изостри неимоверно в последните две минути, когато почти всички бяха на трасето за последни решителни бързи турове.
След финала Уебър призна, че инструкцията на шефа му Кристиан Хорнер била да се забавлява, тъй като едва ли скоро отново щял да се удаде шанс да кара кола подобна на RB6 на писта като Каталуния.
– Това и направих – заключи австралиецът след великолепната си обиколка, с която взе първата позиция.
Същевременно Бътън, останал пети, заяви, че не е твърде разочарован с оглед на вчерашните си проблеми.
– Люис беше с десета [от секундата] пред мен, а пак изостана на 0,9 сек от Уебър. Състезанието би трябвало да е мегалесно за Ред Бул-ите. И ако остане сухо, вероятно ще е така. Но пък никога не казвай никога… – философски заключи англичанинът.
Михаел Шумахер пък сияеше след края на квалификацията, в която за първи път от началото на сезона изпревари съотборника си Нико Розберг. Седемкратният световен шампион заяви, че този път сесията е била лесна за него, но не и перфектна, както и че е очевидно колко по-добре му пасва MGP W01.