Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пръв в третата сесия в Австрия, Розберг катастрофира

Фетел пръв в третата сесия в Австрия, Розберг катастрофира

41
0

Себастиан Фетел бе най-бърз в последната тренировка преди квалификацията за Гран при на Австрия. Съотборникът му във Ферари Кими Райконен даде второ време, докато съперниците от Мерцедес имаха сериозни проблеми. Люис Хамилтън имаше грижи с гумите на своя F1 W07, а Нико Розберг катастрофира заради счупено задно окачване.

Времето сутринта преди последната свободна тренировка бе прекрасно, но прогнозата бе, че следобед може да завали. Последният час за подготовка обаче започна под чудесно слънце и чисто небе.

Макларън реши да не използва новото си революционно задно крило в Гран при на Австрия. Екипът го тества само в първата петъчна тренировка на колата на Фернандо Алонсо. Дъждът по време на втората сесия попречи на допълнителни изпитания. Тимът провери събраните данни, но бе решено, че е твърде рисковано да пуска крилото в квалификация и състезание без достатъчно информация.

Още със светването на зеления семафор екипите започнаха работа. Паскал Верлайн пръв излезе от питлейна, а Хамилтън направо сложи гуми ултрасофт, както и Себастиан Фетел, чийто съотборник във Ферари Кими Райконен бе със суперсофт.

Пилотите на Заубер Фелипе Насър и Маркус Ериксон записаха първите времена в тренировката. Скоро бяха изпреварени от Фетел, който оглави подреждането с 1:07.797. Температурата на пистата бе 42 градуса, колкото в началото на петъчната следобедна сесия (преди да завали). Райконен зае втората позиция – на 0,18 сек от съекипника си преди Себастиан да свали до 1:07.307.

Фетел и Райконен са с нови двигатели с вътрешно горене в задвижващите системи на автомобилите си. Ферари използва още един токен от наличните за развитие на агрегата именно за този компонент (първоначалните предположения бяха за променено MGU-K).

Хамилтън се обади по радиото, че има проблем с гумите.

„Вижте задните гуми, нещо не е наред”, съобщи пилотът. От питуола на Мерцедес искаха да направи още една, бавна обиколка, но той отговори, че ще излети от пистата, ако продължава. Англичанинът имаше 8 тура до този момент, а времето му бе с над 3 секунди по-бавно от това на Фетел.

Даниел Рикиардо пък съобщи, че блокира предна дясна гума. Австралиецът бе с трето време (с ултрасофт), на 0,491 сек зад Фетел. Температурата на трасето се качи до 45 градуса.

Райконен на свой ред излезе пръв с 1:07.234 мин (ултрасофт), с 0,073 сек по-добро постижение от това на Фетел. Трети и четвърти бяха пилотите на Ред Бул Рикиардо и Верстапен, докато Верлайн и Рио Харианто бяха с най-високи максимални скорости в средата на тренировката – съответно 328,5 и 327,9 км/ч.

20 минути преди края на тренировката Нико Розберг катастрофира във втори завой заради счупено задно ляво окачване. Сесията веднага бе спряна, след като Мерцедес-ът се удари в огражденията и излетя обратно на трасето. Пилотът бе невредим след удара. Хамилтън пък бе предупреден да се пази от бордюрите.

12 минути оставаха до финала на тренировката при подновяването й. Фетел отново излезе пръв – с 1:07.098. Хамилтън излезе четвърти (+0,656 сек). Валтери Ботас се завъртя в последния завой, но успя да обърне и да продължи, а част от Макларън-а на Алонсо се строши на бордюрите в осми завой.