Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен пръв в третата сесия, Хамилтън смени още веднъж задвижващата система

Райконен пръв в третата сесия, Хамилтън смени още веднъж задвижващата система

27
0

Кими Райконен бе най-бърз в последната свободна тренировка реди квалификацията за Гран при на Белгия. Втори и трети се класираха Даниел Рикиардо (Ред Бул) и съотборникът му във Ферари Себастиан Фетел.

Времето на Спа-Франкоршамп продължи да е чудесно, предизвиквайки почти всички в падока да споменат в някакъв момент колко необичайно е в Ардените да е толкова слънчево. От Пирели дори се пошегуваха, че „Спа е новата Ибиса“.

Техническият шеф на Мерцедес Пади Лоу обясни преди сесията, че Люис Хамилтън ще е с минимална програма в квалификацията. Англичанинът бе със санкция 30 места назад на грида от вчера, когато в болида му бяха монтирани нови компоненти на задвижващата система, надхвърлящи разрешения от правилата брой. Впоследствие тя нарасна до 55 позиции.

Първите опити на пистата в последната свободна сесия започнаха с гуми супер софт. Мерцедес отново бе с различна програма и Нико Розберг излезе със софт, а Хамилтън – с медиум. Паскал Верлайн пък стъпи встрани от пистата, връхлитайки върху бавно движещия се Естебан Гутиерес. Пилотът на Мейнър се развика по радиото да „разкарат този идиот”, след което заяви, че дори по време на тренировка подобно поведение трябва да се наказва.

Нико оглави класирането с 1:48.880, следван от Ромен Грожан (+0,796), Фелипе Маса (+0,858) и т.н. От Пирели междувременно припомниха, че прототипните гуми бяха само за петъчните тренировки.

През това време от Мерцедес потвърдиха третата очаквана смяна на задвижваща система за Люис Хамилтън. Всички компоненти, които бяха монтирани през последните два дни в болида на англичанина, ще бъдат използвани по-нататък през сезона без наказания.

Новите елементи донесоха още 25 места назад на грида за Хамилтън или общо 55.

25 минути след началото на тренировката най-доброто постижение със суперсофт бе на Валтери Ботас. Пилотът на Уилямс бе втори, зад Розберг. Точно тогава състезателите на Ферари излязоха начело със суперсофт, като Кими Райконен даде 1:48.406, изпреварвайки Себастиан Фетел с 0,096 сек. Германецът за пореден път бе недоволен от съперник на трасето – този път от Кевин Магнусен (Рено), когото нарече „идиот” по радиото.

През това време Макс Верстапен се оказа с проблем със сензор на скоростната кутия. Съотборникът му Даниел Рикиардо обаче още с първия си бърз тур излезе пръв, подобрявайки времето на Райконен с 0,217 сек.

Температурата на въздуха се покачи до 29 градуса, тази на трасето – до 33. Райконен сложи нов суперсофт за последните десет минути от сесията и подобри времето на Рикиардо с 0,215 сек. Розберг сложи суперсофт в самия край на тренировката, но остана назад. Ботас се нареди четвърти, следван от Хамилтън, Хюлкенберг, Розберг, Маса, Перес, Грожан и т.н.