Начало Избрани Перес начело в третата свободна тренировка в Маями

Перес начело в третата свободна тренировка в Маями

2485
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес спечели третата свободна тренировка за Гран при на Маями в F1. Пилотът на Ред Бул завъртя най-бързата обиколка за 1:30.304 мин. с гуми софт.  Втори на 0.194 сек. завърши Шарл Льоклер. Състезателят на Ферари също направи своето постижение с най-меката смес на Пирели . Трети остана съотборникът на Перес Макс Верстапен. Сесията отново не мина без червен флаг. Той бе предизвикан от инцидент на Естебан Окон в завой номер 14.

Времето в Маями отново бе слънчево и подходящо за провеждане на последната тренировъчна сесия на новото улично трасе.

Първият пилот на пистата бе Макс Верстапен. Световният шампион веднага напусна бокса на Ред Бул след като имаше технически проблеми във втората свободна тренировка и не записа бърза обиколка. Нидерландецът записа и първото най-добро време за 1:34.037 мин. с гуми медиум. Нидерландецът веднага бе изпреварен от Льоклер, който бе с най-меката смес на Пирели.

15 минути след началото на последната тренировка отново бе развят червен флаг на трасето в Маями. Причината за него бе инцидент на Естебан Окон. Пилотът на Алпин катастрофира на четиринадесети завой.

След рестартирането на финалната тренировка, състезателите отново излязоха на трасето в Маями. Това създаде условия за попадане в трафик и проваляне на бързи обиколки.

При преполовяването на тренировката, Верстапен продължаваше да води, следвам от Льоклер, Сайнц, Шумахер, Ръсел, Магнусен, Хамилтън, Алонсо, Ботас и Жу.

Междувременно Ботас опита да атакува времето на Верстапен. Финландецът бе забавен от Гасли, заради което даде трето време. Пилотите на Макларън, Алфа Таури, както и Серхио Перес бяха с гуми хард, което бе различен избор в сравнение с другите състезатели, които бяха със софт или медиум.

В класацията за най-силни отделни сектори имаше невероятно разнообразие. Първия сектор бе за Валтери Ботас, втория- за Шарл Льоклер. Макс Верстапен беше с най-добро време в последната част на пистата в Маями, където е разположена дългата обратна права.

Льоклер успя да излезе начело след като мина през бокса на Ферари и сложи нов комплект меки гуми. Лидерът в шампионата подобри постижението на Верстапен и записа време за 1:30.981 мин.

Екипът на Ред Бул веднага отговори на Льоклер. Първо Серхио Перес, след това Макс Верстапен подобриха времето на своя съперник и окупираха първите две позиции. В това време пистата в Маями ставаше все по-подходяща за каране, а Алекс Албон даде четвърто време, карайки кола на Уилямс. Бившият състезател на Ред Бул бе изместен от Даниел Рикиардо, докато Гасли се оплака от прекалено подскачане на неговия болид АТ03.

В последните минути на сесията в Маями, Перес отново излезе начело. Верстапен опита да подобри времето на своя съотборник, но се завъртя и едва не се удари в бариерите. В самия финал на третата тренировка Льоклер опита да излезе начело, но загуби време в трафика и остана втори. Трети финишира Макс Верстапен.

Подобряващото се състояние на пистата около Хард Рок Стейдиъм предизвика голямо разбъркване на класирането след първите трима. Четвъртата позиция бе заета от Фернандо Алонсо (Алпин), следван от Себастиан Фетел (Астън Мартин). Шестото място отиде при Мик Шумахер (Хаас). Топ 10 бе допълнен от Карлос Сайнц (Ферари), Кевин Магнусен (Хаас), Алекс Албон (Уилямс) и Ландо Норис (Макларън).