Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес на 0,228 сек пред Ферари в третата тренировка на Албърт парк

Мерцедес на 0,228 сек пред Ферари в третата тренировка на Албърт парк

30
0

Люис Хамилтън и Нико Розберг се класираха първи и втори в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на Австралия. Английският пилот на Мерцедес изпревари с 0,176 съотборника си и с 0,228 сек Себастиан Фетел (Ферари).

Третата тренировка на Албърт парк бе особено важна за всички отбори, след като петъчните сесии не бяха полезни никому заради постоянния дъжд. И тази сутрин над пистата валеше, но за следобед прогнозата бе за оправяне на метеорологичните условия.

Веднага след началото на тренировката множество коли тръгнаха да излизат на пистата. Рио Харианто (Мейнър) и Ромен Грожан (Хаас) обаче се удариха в питлейна, след като автомобилът на индонезиеца бе пуснат да излезе неправилно. Механиците им ги прибраха, като болидът на Грожан пострада по-сериозно.

6 минути след първия старт сесията най-после започна нормално, като първото време бе записано от Нико Хюлкенберг (Форс Индия) – 1:31.196 мин (софт). Екипите избраха различни типове гуми, като фаворитите от Мерцедес например направо сложиха суперсофт, от Ферари предпочетоха софт. Фернандо Алонсо (Макларън) и Серхио Перес (Форс Индия) се завъртяха, но продължиха. Шансът по време на сесията да завали бе 40% и затова тимовете бързаха да свършат колкото се може повече работа преди квалификацията и утрешното състезание. Междувременно от Хаас потвърдиха, че ще сменят пода на колата на Грожан като предохранителна мярка след инцидента с Харианто.

Даниел Рикиардо бе начело в класирането 20 минути след старта на сесията. Австралийският пилот на Ред Бул оглавяваше таблицата с 1:27.733, следван от съотборника си Данил Квят (+0,498 сек), Фетел (+2,717 – най-добро постижение със софт до този момент), Нико Розберг (+3,164), Хамилтън (+3,169) и т.н.

Розберг и Хамилтън направиха дълги серии с гумите си суперсофт – по над дузина обиколки, докато Кими Райконен оглави класирането – 1:27.560 (също с най-меките гуми на Пирели). Най-доброто време в третата тренировка на Албърт парк през 2015 г. бе на Хамилтън – 1:27.867. Механиците на Хаас се справиха с поправянето колата на Грожан и той излезе на трасето в средата на сесията, докато Фетел подобри времето си със софт (втори комплект за тренировката).

Фелипе Маса (Уилямс), който бе със суперсофт, съобщи на екипа си, че предните му гуми създават сериозни проблеми. През това време Розберг даде 1:26.149 мин (софт) и излезе начело в класирането, докато Хамилтън правеше промени в бокса по предното си окачване. Времето на Нико бе с 0,619 сек по-добро от постижението на Рикиардо със суперсофт. Миналогодишният полпозишън, постигнат със софт, бе 1:26.327.

Хамилтън на свой ред започна нова серия със софт и времето му бе с +0,328 сек по-слабо от това на съотборника му, а Райконен със суперсофт бе с +0,286 сек по-бавен от Нико. Разликата между Мерцедес и Ферари със софт бе почти секунда.

Фетел излезе пръв в класирането с 1:25.852 (суперсофт), като времето можеше и да е още по-добро, но блокира гуми в 15-и завой.

10 минути преди края на тренировката пилотите на Мерцедес сложиха гуми суперсофт. Времето на Розберг бе 1:25.800, това на Хамилтън – 1:25.624 (0,228 по-бързо от това на Фетел).

В самия край на сесията всички бяха със суперсофт и от Пирели отбелязаха, че може би за първи път през 2016 г. наблюдаваме реалното темпо на отборите от Формула 1. Обиколките с този тип гуми през третата тренировка в Австралия бяха първи за Мерцедес тази година – световните шампиони изобщо не ги използваха по време на тестовете през зимата.

Карлос Сайнц (Торо Росо) пък се вклини между пилотите на Ферари и се нареди четвърти (на 0,633 сек от Хамилтън), следван от Райконен, съотборника си Макс Верстапен, Валтери Ботас, Рикиардо, Маса, Перес, Алонсо, Дженсън Бътън и т.н.