Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Албон и Рикиардо в третата свободна тренировка за Гран при...

Верстапен пред Албон и Рикиардо в третата свободна тренировка за Гран при на Абу Даби

920
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен. снимка Ред Бул Контент Пуул
Макс Верстапен триумфира в третата свободна тренировка за Гран при на Абу Даби. На пистата Яс Марина пилотът на Ред Бул записа най-бързия тур за 1:36.251. Втори на половин секунда завърши съотборника му Алекс Албон, а третата позиция остана за Даниел Рикиардо, 0.626 от времето на Макс. Световният шампион Люис Хамилтън завърши на шеста позиция.
Температурата на въздуха в последната тренировъчна сесия за годината бе 24 градуса, а тази на пистата- 38.

Малко след началото на сесията нито един от състезателите не бе излязъл на трасето.

10 минути след старта на третата свободна тренировка всички пилоти продължаваха да стоят в гаражите на своите отбори.

Първи на пистата се появи Николас Латифи от тима на Уилямс. Той бе сложил най-мекия тип гуми на Пирели. Малко след него на трасето излязоха пилотите на Хаас и Алфа Ромео.


Първата бърза обиколка направи Латифи, следван от Фитипалди и Магнусен. След първите опити на състезателите първата позиция зае Алекс Албон с време от 1:37.536. След него бяха Ландо Норис, Валтери Ботас, Даниел Рикиардо и Естебан Окон.

След преполовяването на сесията най-доброто време бе за Верстапен, следван от Албон, Хамилтън, Норис и Льоклер. Единственият състезател, който така и не записваше бързи обиколки бе Карлос Сайнц от екипа на Макларън. В класацията за най-висока скорост лидери бяха пилотите на Уилямс пред Ландо Норис и Даниел Рикиардо.

С напредване на последната тренировка за годината Верстапен продължи да подобрява постижението си и записа 1:36.734, а Люис Хамилтън допусна грешка и блокира предните си гуми. В същото време всички пилоти се прибраха в бокса за смяна на гуми и последни опити да подобрят своите постижения.

Първи на трасето се завърнаха състезателите на Мерцедес, следвани от тези на Ферари и Уилямс. Ботас опита да измести Верстапен от първата позиция, но остана на почти половин сескунда от времето на нидерландеца. Хамилтън бе по-бърз от своя съотборник, но не успя да измести Макс от лидерската позиция. Състезателите на Ферари също подобриха своите времена и намериха място в топ 10.


Във финалните 10 минути от последната тренировъчна сесия Джордж Ръсел даде седмо време, а Верстапен опита да запише още по-добро време.

Същевременно зад Верстапен се наредиха състезателите на Рено и Ландо Норис, а Алекс Албон се оплака от недозавиване в своя болид.

До финала на последната тренировка за сезон 2020 Макс Верстапен завъртя още по-бърз тур, а до него бе Алекс Албон. Състезателите на Мерцедес се отказаха от последните си бързи обиколки и се прибраха в бокса. Пети финишира Ландо Норис, следван от Хамилтън, Строл, Сайнц, Ботас и победителят от втората надпревара в Бахрейн Серхио Перес.