Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес спечели Гран при на Сахир след като бе последен в края...

Перес спечели Гран при на Сахир след като бе последен в края на първата обиколка. Окон с първи подиум в кариерата си

4139
0
Серхио Перес и Естебан Окон
снимка: Рейсинг Пойнт

Серхио Перес спечели първото състезание в своята кариера. Той завърши пред Естебан Окон и Ланс Строл. Пилотите на Мерцедес останаха осми и девети след грешка при спиране в бокса по време на сейфти кар и спукана гума за Джордж Ръсел в последните обиколки.

Джордж Ръсел направи добър старт и изпревари Валтери Ботас в първи завой.

Макс Верстапен и Шарл Льоклер отпаднаха след като се удариха в четвърти завой. В катастрофата участваше и Серхио Перес, който обаче продължи и излезе на последна позиция след като спря да смени своите гуми. Заради инцидента излезе кола за сигурност.

Колата за сигурност се прибра в края на 6-та обиколка и състезанието продължи с Ръсел начело. Карлос Сайнц бе трети пред Даниел Рикиардо и Данил Квят. Ландо Норис пък вече се намираше в точките след като стартира от дъното на колоната.

В 21-та обиколка Албон изпревари Норис за 9-то място, като веднага след него същото направи и Перес. Обиколка по-късно Чеко вече бе и пред пилота на Ред Бул след страхотна битка между двамата.

Рикиардо бе изпреварен от Квят след като пилота на Алфа Таури спря 2 обиколки по-рано и успя да прескочи Даниел.

Джордж Ръсел бе първият пилот на Мерцедес, който спря в бокса в 46-та обиколка. Той смени своите гуми медиум с чисто нови хард. Британецът се оплака от липса на мощност след като излезе от бокса, след което постави нов най-бърз тур. Оказа се, че проблемът е в сензорите, но въпреки това той загуби време.

Валтери Ботас спря 4 тура по-късно и излезе на над 8 секунди зад Ръсел. И двамата пилоти бяха предупредени да внимават с предна лява гума.

В 55-а обиколка Николас Латифи се завъртя в 9-и завой и отпадна от състезанието. Заради това бе изкарана виртуална кола за сигурност. Карлос Сайнц и Даниел Рикиардо спряха в бокса веднага след като приключи периода с VSC и загубиха позицииот Перес и Окон.

Няколко обиколки по-късно Джак Айткен се завъртя в последния завой и загуби предното си крило. То остана на пистата и заради това бе изкарана колата за сигурност.

И двамата пилоти на Мерцедес спряха в 63-та обиколка. От отбора объркаха гумите, които поставиха на двете коли. Заради забавянето Ботас излезе зад Перес, Окон и Строл, а Ръсел трябваше да спре отново обиколка по-късно. Така той излезе пети, но бе с гуми медиум, докато на Ботас бяха поставени хард.


Серхио Перес поведе колоната след рестарта пред Окон.

Джордж Ръсел изпревари Ботас след грешка на финландеца. В следващите два тура той мина пред Строл и Окон и бе на 3 секунди зад лидера при 13 оставащи обиколки.

По радиото на Джордж Ръсел бе съобщено, че има спукване в задна лява гума. Британецът трябваше да спре за нови гуми софт и излезе на 15-та позиция.

Бе съобщено, че Ръсел ще бъде разследван след края на състезанието за използването на неправилен комплект гуми.

Серхио Перес успя да задържи първата позиция до края на състезанието. Това е първа победа в кариерата на мексиканеца. Естебан Окон пък спечели първия подиум в кариерата си. Ланс Строл остана трети пред Карлос Сайнц.