Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трябва да внимаваме за гумите си, твърди Маса

Трябва да внимаваме за гумите си, твърди Маса

43
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка: Ферари

Две състезания, един и същ победител, три отбора с представители на подиума и в двата старта, а Ферари не бе сред тези екипи – така обобщи началото на сезон 2011 г. за легендарния тим от Маранело Фелипе Маса. Бразилецът обаче е напълно убеден, че ситуацията в екипа далеч не е толкова лоша, колкото се твърди.

Вярно е, че в квалификацията и за двете надпревари досега не бяхме достатъчно бързи, а в Мелбърн и състезателното ни темпо не бе впечатляващо. В Малайзия обаче представянето бе на ниво поне в неделя. Така че – макар да звучи като често повтаряното и през миналата година твърдение – трябва да подобрим представянето на колата си в една бърза обиколка. През зимата се говореше за това, че значението на квалификацията може да падне значително заради възможността за повече изпреварвания, но досега се видя, че ако не стартираш от достатъчно предни позиции, животът е труден дори при наличие на добра скорост – каза още Фелипе.

В Китай Ферари ще са с някои нови компоненти за F150° Italia, които ще изпробват в петъчните свободни тренировки. Сериозни нововъведения обаче ще има едва за първия старт в Европа в Турция, който ще се проведе в началото на май. Все пак екипът се надява на известен напредък, като ще се постарае допусната при първото спиране в пита на Маса в Малайзия да не се повтаря.

Освен увеличения брой боксове другата наблюдавана тенденция е размяната на позиции в края на състезанието – продължи бразилецът. – В този момент мнозина пилоти вероятно се борят да стигнат финала без допълнителен пит за нови гуми, докато в същото време тези на колите им вече са сериозно износени. Точно това се случи в Малайзия и резултатът бяха множество изпреварвания в последните обиколки. Поради тази причина стратегията е още по-важна в момента, тъй като е необходимо смените да се насрочат за точния момент. Решенията не зависят единствено от инженерите – пилотът трябва да мисли за гумите си и да не ги съсипва прекалено рано – допълни той.

Фелипе остана в Малайзия за малко след старта там, но вече е в Шанхай, където е печелил два подиума досега.

Във Ферари няма паника, защото знаем, че така няма да постигнем нищо. Всички трябва да работим заедно, за да решим проблемите си и да се придвижим в посока, от която да постигнем възможно най-добри резултати – заяви още Маса.