Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трули и Макларън глобени

Трули и Макларън глобени

32
0

Ярно Трули (Тойота) и отборът на Макларън бяха глобени от стюардите на Гран при на Бразилия след надпреварата на пистата Интерлагос.

Италианският пилот се удари с Адриан Сутил (Форс Индия) в първата обиколка на състезанието, XVI кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2009 г., след което връхлетя върху колегата си, искайки обяснение още на трасето. Вижданията на двамата относно инцидента бяха напълно противоположни. Трули смяташе, че Адриан го е избутал от пистата при положение, че е имало достатъчно място и за двамата. Сутил от своя страна твърдеше, че е бил ударен и е загубил контрол над автомобила си.

– Трули от външната страна се опитваше да заобиколи. Беше наистина глупава маневра, тъй като място нямаше, а и въобще не можех да го видя. Ярно беше бесен и заяви, че грешката е моя, но аз просто му обясних какво ми се случи – категоричен бе немският пилот.

Стюардите решиха, след като разгледаха инцидента, видео записите и изслушаха пилотите, че катастрофата е състезателен инцидент и повече действия в това отношение няма да бъдат предприемани. В същото време обаче те сметнаха поведението на Трули за неприемливо, тъй като той не е напуснал трасето незабавно според изискванията. Заради това италианецът бе глобен с 10 000 долара и официално предупреден.

Глобата за Макларън пък бе $50 000, тъй като според стюардите екипът е виновен за това Хейки Ковалайнен да тръгне от пита преди да е приключило зареждането му с гориво. От висящия от колата му шланг гориво плисна във визьора на Кими Райконен (Ферари) и се подпали. Всички бяха невредими, но финландският пилот на Сребърните също отнесе санкция. По принцип тя бе минаване през пита, но тъй като бе наложена след финала, към времето му бяха добавени 25 секунди, които го пратиха 12-и в подреждането.

Другият инцидент с Хейки – между него и Джанкарло Фисикела (Ферари) от началото на състезанието, който стюардите разследваха, остана без последствия за пилотите.