Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трули: Каталуния ми е като втори дом

Трули: Каталуния ми е като втори дом

43
0
Ярно Трули

Испанската писта Каталуния е толкова добре позната на отборите и състезателите във Формула 1, че според Ярно Трули е почти като втори дом за него и повечето му колеги.

Винаги е хубаво да се връщаме в Испания. Изкарал съм толкова време на пистата до Барселона, че ми е като втори дом, както и за целия отбор. И макар че съм навъртял хиляди километри на трасето, то си остава истинско предизвикателство за каране. Много е технично и има сериозни изисквания към аеродинамиката на автомобила – тя е един от ключовете за бързина в обиколката. Що се отнася до конфигурацията, то от нея ми допада най-много девети завой – един от бързите в календара, където можеш да постигнеш много, ако колата е достатъчно добре балансирана и си уверен. Няма много възможности за изпреварвания, така че тепърва ще установим влиянието на DRS – дали ще направи в Испания това, което се получи в Турция. Ако се получи, ще е прекрасно за феновете – обясни италианският пилот на Тийм Лотус.

Междувременно съотборникът му Хейки Ковалайнен отпразнува световната титла на Финландия по хокей. Националният отбор на родината му спечели драматично финала срещу Швеция с 6:1, а състезателят и приятелката му Катрин оживено обсъждаха мача в Туитър акаунтите си. След вълнението от победата на ледената пързалка обаче Хейки се върна към подготовката за Гран при на Испания.

Барселона е една от пистите, на които познаваме всеки сантиметър от обиколката. Тестваме там страшно много, но пък на такава писта не можеш да скриеш нищо. Ако си бърз там, значи ще си бърз навсякъде. Проблеми на Каталуния означават, че ще имаш грижи на други конфигурации. Първият сектор е може би най-добрият. Необходима е цялостна стабилност при висока скорост и добро механично сцепление – разясни финландецът.