Начало Рали Целта ни от старта ще е победа, категоричен е Хирвонен

Целта ни от старта ще е победа, категоричен е Хирвонен

31
0
Мико Хирвовен,Себастиен Льоб

Първа световна титла в кариерата си ще се опита да спечели екипажът Мико Хирвонен/Ярмо Лехтинен този уикенд. Короната при пилотите в тазгодишния рали шампионат ще се реши в последната надпревара – рали Уелс, където финландският пилот на Форд се чувства и върви наистина добре. Той изостава с 8 точки от Себастиен Льоб (Ситроен) в генералното подреждане, а целта му е победа. 31-годишният състезател няма желание да се впуска в дълги сметки – иска само да се справи така, че в неделя да е първият пилот на Форд с титла в сериите от 1981 г. насам.

Единствената ми цел в ралито може да е победа. Ако с Льоб се случи нещо неочаквано, може и да не се налага да спечеля, но въпреки това ще гоним първото място още от старта. Титлата би означавала страшно много за толкова хора. Към нея се стремя от началото на кариерата си – да съм най-добрият, да стигна върха. Такова постижение би било перфектната награда за целия отбор, който работи толкова упорито. Както и за семейството ми, за хората около мен, помагали ми от първите ми стъпки в спорта – сподели Хирвонен.

Надпреварата в Уелс ще е четиридневна, а това ще е допълнително изпитание за издръжливостта на автомобилите към вече трудните скоростни преходи. Времето е непредсказуемо и също е предизвикателство за пилотите. Малко вероятно е да се наложи състезателите да се справят със сняг и лед, но дъждът, мъглата и студът са честни спътници на този конкретен кръг. Според предварителната прогноза по време на ралито ще вали, но спечелилият състезанието през 2007 г. Мико не се опасява от подобни условия.

В Уелс всичко зависи от времето. Необходима е увереност, доверие в бележките и склонност към поемане на известни рискове, въпреки че на места видимостта не е никак добра. Точно там обаче можеш да спечелиш. Нямам нищо против да вали, защото в подобни условия се случват неочаквани неща. Пауърстейджът накрая също може да има съществено значение, въпреки че не е дълъг – допълни Хирвонен.

Вторият екип в тима Яри-Мати Латвала/Мика Антила ще използва надпреварата, за да увеличи опита си и да помага на Мико в битката за титлата.

Искам да се боря за победа, както и да съм в позиция да подкрепя Мико. Целта ни ще е първо и второ място. За тима е важно да съм пред Льоб и да му взема точки, така че ще съм възможно най-бърз от самото начало. Важно е да сме на ниво, защото ако позволим на Льоб да натрупа аванс, трудно ще го стигнем – заяви Латвала.

Третата Фиеста RS WRC ще бъде управлявана от Евгени Новиков/Денис Жиродо, тъй като Халид ал Касими има ангажименти в Абу Даби.

Трите водещи Форд-а пък ще са със стикери на покривите в памет на загиналия на Сепанг мотоциклетист Марко Симончели. Италианецът тества автомобила на Форд само преди няколко седмици близо до базата на тима в Довънби Хол.