Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Турция може да се върне в календара още догодина

Турция може да се върне в календара още догодина

42
0

Турция може да се върне в календара на Формула 1 в бъдеще, съобщават местните медии. Надпреварата беше част от Гран при в периода 2005-2011 г., но заради липсата на интерес в страната и високата такса за домакинство тя отпадна. Миналата седмица беше обявено, че компанията Intercity, която сега се разпорежда с трасето, иска да го използва за място за излагане и продажба на коли втора употреба.

Според шеф на фирмата Вурал Ак пистата все още има лиценз от ФИА за Формула 1 и може да се върне в календара в бъдеще. Според турската информационна агенция Анадола това бъдеще може и да бъде близко, като Ак вече е пътувал до Лондон за разговори с босa на Ф1 Бърни Екълстоун. Според информацията само още едно препятствие оставало.

„Турското правителство би трябвало да одобри състезанието, защото това е международна дейност, заяви Ак. – Поради тази причина очакваме изборите на 1 ноември” (в страната ще има предсрочни парламентарни избори). Ако състезанието получи зелена светлина, то можело да се върне в календара още през 2016 г.

Проблем обаче ще бъде изключителната наситеност в календара. За момента в предварителния списък има рекордните 21 състезания, като според последните информации той може да продължи дори до декември, за да се запази лятната пауза от 4 седмици през август. Според Екълстоун обаче може да не се стига до там, за да не става така, че края на сезона да дойде малко преди Коледа.