Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Турското правителство отказа да плати за връщането на Истанбул парк в F1

Турското правителство отказа да плати за връщането на Истанбул парк в F1

59
0
Гран при на Турция,старт

Гран при на Турция бе надпреварата, за която се смяташе, че най-вероятно ще заеме освободения в календара на Формула 1 за 2013 г. слот. Спортният министър Суат Килич обаче поля със студена вода надеждите на организаторите пистата Истанбул парк да стане отново част от първенството, като заяви, че властите няма да отдели средства за домакинската такса.

Календарът за догодина бе одобрен на заседанието на Световния съвет за автомобилен спорт към ФИА по-рано тази седмица. Основната промяна в него бе пренасрочването на Гран при на Германия и освобождаването на 21 юли за неназован европейски старт. Организаторите в Турция обявиха, че могат да се справят с провеждането на старт през 2013-а, но и че това зависи изцяло от желанието на правителството да ги подкрепи с финанси.

В местни медии се появи информация, цитираща човек от пистата да твърди, че правителството ще отпусне $13,5 млн. Таксата преди отпадането на трасето от календара бе около $18 млн. Турците отказаха да плащат двойно след изтичането на договора си и през 2012 г. надпреварата липсваше от календара.

Информацията обаче бе опровергана лично от спортния министър, който бе категоричен:

Ако частният сектор желае, може да доведе Формула 1. Но няма начин ние да платим за правото за провеждане на състезание, което е предложено на частна компания – е цитиран той от агенция Доган. – Правителството ни даваше по $13,5 млн. на организаторите в продължение на 5 години. В замяна на това всички приходи отиваха при тях и държавата нямаше никаква полза.

Представители на турската автомобилна спортна федерация (ТОФСЕД) са обсъждали евентуалното провеждане на старт на Истанбул парк по време на срещите, провеждани от ФИА от началото на седмицата в Истанбул. Президентът на организацията Демир Бербероглу заяви, че ТОФСЕД полагат сериозни усилия да върнат Формула 1 в страната. Той потвърди, че е постигнато споразумение между новия наемател на пистата Вурал Ак и управляващия търговските права на F1 Бърни Екълстоун, но е особено важно правителството също да има участие – каквото явно е отказано.