Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Твърде лошо е, че F1 се развива все повече в посока наемане...

Твърде лошо е, че F1 се развива все повече в посока наемане на платени пилоти, заяви Глок

62
0
Тимо Глок

Тимо Глок бързо си намери място, след като се раздели с отбора на Маруся във Формула 1. Немският пилот ще кара за BMW в немския шампионат за туристически автомобили и вече се чувства чудесно в сериите, след като започна работа с екипа си. Той обаче неколкократно се връща към случилото се в F1 и обърна внимание на факта, че във Формула 1 все по-често се наемат пилоти, носещи спонсорски пари.

В интервю за Спийд Уийк Глок признава, че животът в Гран при не е бил лек, но според него малките отбори едва оцеляват с ограничените си средства. В разпределението на част от приходите на спорта участват първите 10 отбора в класирането при конструкторите и Маруся е извън тях, така че няма да получи нищо.

Топтимовете получават много пари от Бърни Екълстоун, а малките загиват малко по малко. Миналия сезон (в Маруся) показахме, че можем да прогресираме, подобрихме скоростта си с 1,5 секунди, но за да се направим голямата крачка напред е нужен двоен бюджет – обясни Глок.

Той е наясно колко трудно е да се разпределят средствата – особено когато са ограничени – и каква е причината да се търсят състезатели с финансова подкрепа.

Намирането на партньори, които да подпомогнат бюджета, е все по-трудно. Винаги е имало платени пилоти. Не бих казал, че нямат талант – Пастор Малдонадо и Серхио Перес доказаха, че може да имаш сериозен гръб и в същото време да си достатъчно бърз. Но е твърде лошо, че F1 все повече се развива в тази посока – допълни германецът.