Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса недоволен от грешка при спиране в бокса

Маса недоволен от грешка при спиране в бокса

67
0

Пилотите на Уилямс Фелипе Маса и Валтери Ботас тръгнаха от четвърта и трета позиция съответно на стартовата решетка на пистата COTA до Остин, но на финала бяха четвърти и пети.

Бразилецът заяви след финала на Гран при на САЩ, че грешка при спирането в бокса му е коствала мястото на подиума, заето от Даниел Рикиардо (Ред Бул).

– Мисля, че скоростта на Даниел бе добра, но не и по-добра от нашата – заяви Маса. – През цялата надпревара поддържахме сравнимо темпо. Аз дори бях по-бърз в първата и втора серия обиколки. След това обаче загубих повече от секунда при спиране в бокса заради проблем с предното колело и това бе достатъчно, за да загубя позиция. Така че не съм доволен, но смятам, че болидът бе добър, темпото бе на ниво. Загубихме възможността да останем напред, а подиумът ни бе в ръцете. Толкова шансове пропуснахме тази година. Не знам дали ни се случва за трети, четвърти или пети път. Но е още една изгубена възможност. За пореден път се борим с топ тим, но не вършим всичко перфектно и губим позиция.

Фелипе обаче посочи, че това е част от процеса на напасване на екипа в Уилямс, където по принцип питстоповете преминават добре:

– Все още има какво да доизпипаме по отношение на организацията. Трябва да анализираме по-добре. Това е област, в която все още работим. Не казвам, че вършим ужасна работа, всъщност се справяме добре, но днес говорим за 1-2 секунди. Това е достатъчно, за да загубиш позиция, когато се бориш с отбора, спечелил последните четири шампионата. Повтарям, работата ни не бе лоша, но не бе и перфектна. А в битката с топ екип трябва да си перфектен във всяка ситуация. Това не се случи днес и заради пропуска изтървахме подиум.

Оперативният шеф на отбора Роб Смедли каза от своя страна, че екипът е малко разочарован от станалото. Според него Рикиардо в крайна сметка бе по-бърз и направи чудесна надпревара.

– Трябва да анализираме стратегията си, тъй като изборът ни по отношение на спиранията в бокса позволи на Ред Бул-а да ни изпревари, а цената бе подиум. Ще прегледаме всичко, ще видим какво сме могли да направим по различен начин и ще поправи работата си следващия път. Фокусирани сме върху третото място в шампионата при конструкторите и трябва да сме удовлетворени от факта, че увеличихме аванса си спрямо Ферари – добави той.

Ботас сподели, че като цяло тимът взе достатъчно добри точки, но и според него имаше много неща, от които отборът да си вземе поука.

– Рикиардо ме прескочи в първия завой заради проблем със съединителя. Ред Бул-ът освен това се справяше по-добре с гумите и поддържаше силно темпо по-дълго от нас, така че бе трудно да го настигна, след като ме задмина при спиранията в бокса. В настоящия момент от сезона се стараем да вземем колкото се може повече точки и резултатът е солиден, така че сме в добра позиция преди Бразилия – каза още финландецът.