Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс: Имаме по-голям шанс да се преборим с Мерцедес, отколкото с Ферари...

Уилямс: Имаме по-голям шанс да се преборим с Мерцедес, отколкото с Ферари и Ред Бул

56
0

Уилямс не успя да изиграе решаваща роля при разпределението на първите места в квалификацията днес. В крайна сметка Валтери Ботас и Фелипе Маса се класираха едва на седма и девета позиции. Особено впечатляваща бе разликата до първия Фетел, като финландецът изостана на почти 1,8 сек.

„Днес видяхме доста странни времена и класиране, като работата с гумите играеше изключително важна роля“, обясни шеф инженерът Роб Смедли. От Уилямс признаха, че са се борили с подобни трудности, от каквито се оплакаха и шампионите от Мерцедес.

„Имаше два проблема“, обобщи Ботас. „Беше много трудно да загреем предните гуми, защото тук просто няма бързи завои. Вторият ни проблем бе, че задните гуми прегряваха в течение на обиколката. Трябваше да се намери перфектен баланс, какъвто ние явно не постигнахме.

Направихме промени по настройките, които бяха в правилната посока. Чувствах се значително по-добре в квалификацията, отколкото в третата тренировка. Освен това до голяма степен успяхме да накараме гумите да работят. Поглеждайки времената на обиколка си мисля, че разликата между нас и Ферари не е толкова голяма, просто те се правиха по-добре с гумите. Ние направихме каквото бе по силите ни. Затова смятам, че постигнахме максимално добро класиране според възможностите ни.

Неговият съотборник Маса виждаше нещата по подобен начин.

„Не бе лесно и пистата определено не ни е по вкуса“, обясни бразилецът. „Разликата спрямо Ферари и Ред Бул е невероятна. В последната част на квалификацията направих грешка по време на бързата си обиколка. Имах само един комплект нови гуми и не успях да направя перфектна обиколка. Бях с две десети по-бавен от времето си във втората част. Определено слаба обиколка. Това ми струваше поне две позиции. Можеше да съм пети или шести.“

При това Маса извади сериозен късмет още през втората част, защото бе близо до Карлос Сайнц, когато испанецът повреди сериозно колата си. Бразилецът мина директно през карбоновите части от болида на Торо Росо без обаче да получи каквито и да е повреди.

Валтери Ботас пък излезе за последния си опит директно под носа на Даниел Рикиардо, което донесе глоба за отбора от 2000 евро.

„Ферари и Ред Бул изглеждат извън обсега ни, но се надяваме да се борим с отбора на Мерцедес“, разкри Ботас. „Разбира се това би било възможно само ако имат сериозни трудности със съхранението на задните гуми. Колоната тук изглежда доста разбъркана. Надявам се, че отпред нещо може да се случи, за да се изкачим нагоре, защото темпото ни в дълги серии от обиколки не е достатъчно добро. Можем само с добра стратегия и инциденти в челото да минем напред.“

На същото мнение бе и Маса.

„Точките са възможни, но колко точно е трудно да се каже.Мерцедес не изглеждат толкова далеч от нас. Утре шансът ни да се преборим с тях изглежда по-сериозен, отколкото да се борим с Ферари и Ред Бул.“