Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс взе Алекс Лин за развоен пилот

Уилямс взе Алекс Лин за развоен пилот

84
0

Алекс Лин ще е развоен пилот на Уилямс през сезон 2015 г., съобщиха официално от отбора. Основната му работа ще е на симулатора на тима – насочена към развитието на FW37 и подпомагане на инженерите за настройване на болидите за всеки състезателен уикенд.

Британският пилот ще кара болида в един тестов ден по време на изпитанията след Гран при на Испания през май.

21-годишният Лин спечели титлата в GP3 през 2014 г. Той започва кариерата си с едноместни състезателни коли с Формула Рено Великобритания (доминира през 2011 г. и взима рекордните 12 победи от 20 старта). През следващата година е в британската Формула 3 (четвърти в шампионата), след което кара в европейската F3 (трети в първенството, най-добре класирал се дебютант). Тази година ще се състезава за екипа на ДАМС в GP2.

– Уилямс има сериозен опит в привличането на млади таланти и развитието им – коментира заместник-шефът на тима Клер Уилямс. – Позицията на развоен пилот е идеална за адаптиране към един отбор от Формула 1. Алекс привлече вниманието ни със забележителното си представяне в GP3. Бе избран благодарение на качествата си и сме уверени, че заедно с Фелипе [Маса], Валтери [Ботас] и Сузи [Волф] ще има важна роля FW37 да продължава да се развива непрекъснато през 2015 г.

Самият Лин сподели, че се вълнува невероятно много, че ще стане част от отбор като Уилямс с толкова невероятна история и огромен потенциал. Той отбеляза, че през 2014 г. тимът от Гроув постигна страшно много и решимостта да се води битка за още повече успехи е видима.

– Надявам се, че със силен сезон в GP2 и помагайки едновременно с това за развитието на F1 болида, ще мога да следвам стъпките на Ботас. Той се присъедини към Уилямс точно като развоен пилот. С упорита работа спечели титлата в GP3 и след това стигна до титулярна позиция в Уилямс. Да работя с хора като Сър Франк Уилямс и Пат Саймъндс е невероятна възможност за мен. В тима има страшно много опит и се надявам да използвам знанията на хората там, за да развия уменията си като състезател, както и да стана уважаван член на екипа. Всички ме посрещнаха топло от самото начало и се вълнувам за предстоящите предизвикателства – особено за излизането ми на писта с FW37 след няколко месеца – добави Лин.