Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс: Дали искаме последната степен на задвижващите системи на Мерцедес? Разбира се!

Уилямс: Дали искаме последната степен на задвижващите системи на Мерцедес? Разбира се!

40
0
Валтери Ботас,Роб Смедли

Екипът на Уилямс не е особено доволен от факта, че няма да получи до края на годината последната степен в развитието на задвижващите системи на Мерцедес, с които заводският тим кара от Гран при на Италия.

„Не сме започнали участието си този сезон с мисълта, че няма да получаваме същите задвижващи системи, каквито получава заводския отбор“, обясни Роб Смедли от екипа на Уилямс по време на Гран при на Русия. „Би било глупаво от моя страна да седя тук и да кажа, че това е било част от плана ни.“

Това според него не е част от договора между двете страни и той намира за странно екипът му да се състезава осем състезания (или повече от една трета от сезона) с по-слаба версия на задвижващата система на Мерцедес.

Останалите клиенти също не са особено доволни от решението по средата на сезона.

„Би било добре да получим пълното предимство от нашия принос за развитието на тези системи“, заяви и изпълняващият длъжността тим шеф в екипа на Форс Индия Робърт Фърнли. Той не е доволен от това, че отборът му плаща значителна част от инвестицията за развитието на тези системи, а не получава най-доброто за тези пари.

В Мерцедес обаче намират логистични причини за това, да не дават на партньорите си последната стъпка на задвижващата им система.

„Логистично това не е осъществимо“, обяснява спортният директор на Мерцедес, Тото Волф и подчертава, че задвижващата система, която отборът му ползва от Монца насам всъщност е експериментална.

„Ние решихме да изпробваме една посока на развитие, която смятаме за приоритетна за следващата година, но не е 100% сигурно, че ще използваме точно нея. Това е просто експеримент, а не огромна крачка напред.“

Отборите клиенти все пак не смятат да мърморят особено много, особено при положение, че и със старата задвижваща система всички те тази година успяха да се качат на подиума. Последно това направи отбора на Форс Индия в Гран при на Русия.

„Мерцедес доставя чудесна задвижваща система, която е най-добрата във Формула 1“, обяснява Смедли. „От тази гледна точка ние сме доволни. Но дали искаме да ползваме същата задвижваща система, каквато ползва заводския отбор? Разбира се!!!“