Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Участие в Льо Ман забавило преговорите на Алонсо

Участие в Льо Ман забавило преговорите на Алонсо

25
0

Участие в 24 часа на Льо Ман забавило преговорите на Фернандо Алонсо с Макларън, разкри близкият до главния изпълнителен директор на Макларън Груп Рон Денис журналист Адам Купър.

Двукратният световен шампион искал да кара в легендарната надпревара за издръжливост 24 часа на Льо Ман и се опитал да убеди тима от Уокинг да включи това в договора му за догодина. Това обаче било малко вероятно да стане.

Алонсо даде старта на тазгодишните 24 часа на Льо Ман. Той бе и гост на надпреварата в Бахрейн, като се смята, че Марк Уебър го е окуражил да потърси начин да кара в денонощното състезание. Подобно съчетаване на стартове от различни категории е обичайна практика за Гран при пилотите до началото на 80-те години на ХХ век. След това постепенно договорите им започват да включват клаузи, забраняващи не само участието в други автомобилни състезания, но и практикуването на спортове като каране на ски например. Алонсо можеше да е първата F1 суперзвезда от десетилетия с участие в 24-те часа.

Нико Хюлкенберг постигна подобно споразумение с Порше преди броени дни. Засега не е ясно кои ще са съекипниците на немския пилот.

В потвърдените вчера календари на Формула 1 и WEC (World Endurance Championship) пък съвпадат датите на Гран при на Корея (като не бе уточнено дали става дума за доскоро използваното трасе Йонгам в Мокпо или за уличен старт в Сеул, за какъвто се говореше наскоро) и 6 часа на Спа (която надпревара Хюлкенберг възнамеряваше да използва като подготовка). Смята се, че връщането на Корея в F1 обаче едва ли ще се получи. Допълнително затруднение е, че стартът в Испания е планиран за следващия уикенд – 10 май, а това би означавало сериозно логистично предизвикателство.