Начало Moto News Уникален моторспорт уикенд предстои в Плевен

Уникален моторспорт уикенд предстои в Плевен

56
0

Високо октанов уикенд очаква почитателите на моторните спортове  тази седмица в летищен комплекс Долна Митрополия, град Плевен. След една година пауза отново е възстановена традицията за комбинирани състезания по мотоциклетизъм и автомобилизъм. Феновете на високите скорости ще могат да видят в един ден финалния кръг от Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта и поредния кръг от Националния шампионат по автомобилизъм затворен маршрут. Това е трети път, в който на Долна Митрополия се съчетават мотоциклетно и автомобилно състезание. Първото беше на писта, а след това ва раликрос. През 2013 г. на гръцката Серес също имаше комбинирана надпревара.  Програмата за състезанието включва тренировки за време в събота, официално откриване в неделя 10:15 и стартове във всички категории.

Сезон 2016 е най-дългият през последните години за мотоциклетните състезатели в дисциплината писта. Състезанието в Плевен ще бъде 8-и кръг на шампионата на Балканите като досега са се провери два кръга в Плевен, два в Румъния и три в Гърция, а в шампионата до момента са взели участие общо 173 пилота от 6 държави. В общо шест от седемте състезания до момента слънцето и хубавото време са били на страната на състезателите, а само първият кръг на шампионата се състоя „на мокро”, при ниски температури и дъжд в неделния ден. Балканският шампионат ще бъде точкуван също и за републиканския шампионат, чиито финал ще бъде в късния октомври (29-30.10), комбиниран с финала на Европейския шампионат по СуперМото и Отборната купа на България в дисциплината писта.Към момента, заявки за участие са подали 92 пилота от България, Турция, Сърбия, Румъния, Македония и Гърция.

Мотоциклетизъм на писта

SP125

Милен Георгиев (Aprilia, 160т.) вече си осигури балканската титла с аванс от 35 точки пред Жулиета Ленкова (Aprilia, 125т.). Ленкова пропусна юлския старт в Серес поради технически причини и незаписа точки в това състезание, но интригата между двамата продължава на национално ниво. Милен и Жулиета са с равен брой точки – по 85, като Милен има три победи и едно пето място, а Жулиета е с една победа и три втори места. Трети и в двата шампионата е Здравко Маринов (Aprilia, 101т./55т.).

SuperSport 600cc

Йонел Паскота (Yamaha) от Румъния се е фокусирал върху титлите на двата шампионата при 600 кубиковите про-машини. В Балканския шампионат точките на румънеца са 139, и разликата между него и вторият в класирането – Бойко Божинов (Yamaha) е 23 точки. Хипотетично погледнато, едно DNF на Паскота и победа на Божинов би означавало загуба и на двете титли, защото разликата при двамата за националния ни шампионат е само една точка – 78 срещу 77 в полза на румънеца. Ако това се случи, Божинов ще прекъсне серията от 4 поредни години титлата в SuperSport да отива при чужденец (2012, 2013, 2014 – Ненад Стоянович, Сърбия, 2015 – Паскота). Силна ще бъде битката и за бронзовото отличие, където Александър Георгиев (Honda, 109 т. / 53 т.) и Пламен Петров (Yamaha, 103 т. / 51 т.) са с много близки точки помежду си и внимателно ще следят Божинов за евнетуална негова грешка.

SuperBike 1000cc

Kрасен Кънчев (BMW) вече е коронясан с титлата “SBK шампион на Балканите” и води с 33 точки пред Мартин Чой (BMW, 50 т.) в националния шампионат. Трети към момента в републиканския шампионат е Владислав Димитров (BMW, 43 т.). Стабилна втора позиция на Балканите в момента е за поредната машина BMW на Димитър Митов (89 т.), а трети е Иван Иванов (Kawasaki, 59 т.).  Мартин Чой пропусна няколко балкански състезания които съвпадаха с кръгове от Световния ендуранс шампионат и Алпе Адриа Пистов Шампионат, но без съмнение това е една от най-силните му години досега в пистовия мотоциклетизъм, като към колекцията си миналата седмица добави и бронзовото отличие от Алпе Адриа. Красен Кънчев, направи добре своята сметка в последните две състезания и след сериозен технически проблем по време на състезанието в Румъния коствал му 10-тото място, укроти адреналина за сметка на здравия разум и тактически финишира пети в Серес, спечелвайки титлата за годината.

Formula 600

В най-многолюдния клас F600, Красимир Михайлов (Kawasaki, 165 т) с пет победи и две втори места вече официално е балкански шампион, следван от дуета Павел Драганов (Kawasaki, 75 т.) и Богдан Булеандра (Румъния, Honda, 73 т.). В подреждането за националния шампионат, Тодор Меченски (Yamaha, 58 т.) е втори, Драганов е трети с 39 т..

Formula 1000

Атанас Нейчев (Aprilia, 151 т/90 т) е третият балкански шампион, като от началото на сезона е отбелязал три първи, три втори и едно четвърто място в проведените състезания. Основната грижа на Нейчев този сезон е Михаил Атанасов (Suzuki, 101 т./64 т.), но и двамата трябва да имат в схемата си факторите Калоян Ангелов (Honda,77 т/50 т.), Слободан Ивчески (Македония, 89 т./45 т.) и завърналата се на пистата легенда от Плевен Цветомир Костадинов (Suzuk).

Автомобилизъм

Предстои и петия кръг от националния шампионат за затворен маршрут. Летището в Долна Митрополия отново ще бъде домакин на състезанието. Петият състезателен уикенд от първенството ще се проведе на дългата 3300 м писта.  

От последното състезание на писта тук през 2014 г. има промени в първия ляв завой, който е премахнат и сега се използва конфигурацията на мотоциклетите. Така за пилотите ще има права с дължина 800 м. Както каза на пресконференция днес лидерът в серия Макси Константин Маршавелов с Mitsubishi Lancer, колите им са правени за голямо ускорение на къси прави, но каквото е за него това и другите. Той ще има сериозен конкурент в лицето на шампиона за 2015 г. Пламен Камбуров с Mitsubishi Lancer. Пилотите ще правят по 6 обиколки на манш.

В събота предстоят по две тренировки на трите отделни серии – Спорт, Туринг и Макси по 20 обиколки, а в неделя са състезанията от по два манша са серия. До момента са заявени за участие 20 автомобила

 Временно класиране преди Долна Митрополия

 серия МАКСИ

1  Константин Маршавелов         Mitsubishi Lancer                132    т.

2  Пламен  Камбуров                     Mitsubishi Lancer                100,5 т.

3  Илия  Царски                              Mitsubishi Lancer                       81т.

 серия туринг

1 Иван Влъчков                              Honda Civic                           176  т.

2 Стоян Апостолов                        Honda Civic                           124  т.

3 Станислав Паришков                 Opel Kadet                               61 т.

серия спорт

1 Симеон Симеонов                       Honda Civic                           125 т.

2 Огнян Патенов                            ВАЗ21011                             101 т.

3 Искрен Веселинов                      Honda Civic                              84 т.