Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ужасяваща катастрофа на Сайнц прекрати третата тренировка

Ужасяваща катастрофа на Сайнц прекрати третата тренировка

45
0

Карлос Сайнц претърпя жестока катастрофа по време на 3-ата свободна тренировка за Гран при на Русия в Сочи. Испанецът получи предполагаме технически проблем с колата на завой 13 и продължи направо напред, удряйки се челно в предпазните огради. Половин час след случилото се испанецът все пак беше изваден и качен с носилка в линейката, като с жестове показа, че в съзнание. Последното потвърди и шефът на Торо Росо Франц Тост, като още не е ясно дали Карлос ще може да продължи състезателния уикенд.

Заради малкото навъртени километри в петък заради проблемите с изтеклото гориво и падналия дъжд във втората сесия пилотите веднага излязоха на пистата в 3-ата тренировка, за да изпитат работата на меките и супермеките гуми. В началото поведе Ботас с Уилямс, който първи слезе под 1:41 мин., като по-късно едва се размина с удар в предпазната стена на влизане в бокса.

В същото време Хамилтън и Розберг бяха значително по-бавни на 2-а и 5-а позиция. Пилотите масово напускаха трасето заради недостатъчно висока температура в гумите и още сравнително „зеленото” трасе след петък. Грешки допуснаха Сайнц, Верстапен,Райконен. Маса излезе 2-и, но се оплака от проблеми със скоростната кутия.

Половин час след началото на сесията Розберг излезе със суперсофт и постигна най-добро време, като слезе под 1:39 мин. Веднага след това и Ботас направи тур със супермеките гуми, но беше с 0.3 сек по-бавен от Нико. Хамилтън при първи си опит с по-меките гуми блокира предно дясно колело в първия завой и провали обиколката си. В следващата постигна 3-о врме, но беше значително по-бавен от Розберг. Последният подобри още времето си и слезе до 1:38.561 мин.

Секунди след това Карлос Сайнц се разби свирепо в мантинелите на завой 13. Колата премина през всички предпазни огради и стигна до бетонната стена. Сесията веднага беше спряна и не беше рестартирана повече. На мястото веднага пристигна кран и медицински екип, но колата му дълго време не можеше да бъде извадена. Операторите не даваха дълго и повторение на това, което се е случило.

Едва след изваждането на Сайнц стана ясно, че при влизането на завой 13, пилотът или има технически проблем със спирачките или просто сбърка при опита си да спре. След което се удари в близката стена и продължи направо към предпазната стена, удряйки се в нея с над 100 км/ч.

Така Розберг остана най-бърз, следван от Ботас, Хамилтън, Перес с Форс Индия и Маса. С оглед на случилото се обаче не е сугурно дали квалификацията ще започне от 15 часа българско време, тъй като ще е необходимо много време за възстановяване на зоната за сигурност.