Начало Автомобили Ученици от Бургас с първо участие на финалите на Shell Eco-marathon Европа

Ученици от Бургас с първо участие на финалите на Shell Eco-marathon Европа

268
0

Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас ще има своите първи представители на финалите на състезанието за енергийна ефективност в транспорта Shell Eco-marathon Европа.

Отборът получи тази възможност след успешно представяне на предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger event в Турция през 2018 г. Талантливите ученици ще се състезават в категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия, през юли в Лондон, Великобритания.

Mehano Team започна работа върху автомобила си веднага след Shell Eco-marathon Challenger event. Учениците залагат на изцяло нова концепция за дизайн на автомобила с по-компактни размери.

Благодарение на безчетковия двигател и олекотяването на колата с 20 кг очакванията на отбора са да изминат 150 км с 1 кВтч енергия. Автомобилът е оборудван и с монитор, който показва параметри като скорост и обиколки.  Всички ученици в отбора са със специалност „Промишлена електроника“.

„Shell Eco-marathon е уникално състезание, предизвикващо учениците да генерират идеи за  енергийно ефективен транспорт. И да създадат свой собствен автомобил с близки до нулата емисии. С гордост наблюдавам тяхното развитие през последната една година работейки върху този автомобил.  Радвам се, че това лято и ние ще имаме честта да представляваме България на международната сцена за създаване на иновативни решения за мобилност“, отбеляза Красимир Кънчев, ръководител на отбора.

„За мен е истинско удоволствие да приветствам нови български участници на Shell Eco-marathon. Призовавам ученици и студенти от цяла България да се включат в общата мисия за разработване на интелигентен транспорт, ефективен и подобряващ качеството на въздуха и да станат част от това единствено по рода си състезание за младежи от цял свят – Shell Eco-marathon“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.