Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър изпревари пилотите на Браун в квалификацията на Нюрбургринг

Уебър изпревари пилотите на Браун в квалификацията на Нюрбургринг

49
0

Пилотът на Ред Бул Марк Уебър успя да изпревари състезателите на екипа на Браун Рубенс Барикело и Дженсън Бътън и да спечели първия си полпозишън на пистата Нюрбургринг в една много интересна и оспорвана квалификация. Съотборникът на Уебър, Себастиян Фетел пък остана четвърти.

Квалификацията се разви по изключително интересен начин след като в края на първата част започна леко да ръми. Първите капки дъжд до голяма степен попречиха на Тимо Глок от екипа на Тойота и на Роберт Кубица от BMW да преминат напред.

Втората част пък започна с масово изсипване на всички пилоти на пистата в опит да се запише време точно преди да завали качествено. Никой обаче не успя да стигне до старт финалната права преди дъждът да се усили и след известни трудности за част от пилотите, сред които Хамилтън и Маса, всички този път щурмуваха бокса, за да получат гуми интермедия. В крайна сметка, след усилена борба с конкуренцията и атмосферните условия, след втората част големите губещи се оказаха Хайдфелд (11-и, BMW), Алонсо (12-и, Рено), Накаджима (13-и, Уилямс), Трули (14, Тойота) и Розберг (15-и, Уилямс).

Малко преди началото на третата част пък дъждът спря и пилотите отново се появиха на трасето със сухи гуми. Пистата постепенно отново започна да изсъхва.

Най-съобразителни отново се оказаха екипите на Ред Бул и Браун, чиито пилоти въртяха обиколки до последният възможен момент, като качеството на трасето и скоростта им растеше непрекъснато. Пилотите на Ферари пък завършиха „лежерно“ своите опити почти две минути преди изтичането на времето и така крайните им позиции (Маса-8-и, Райконен 9-и) останаха напълно логични. Те дори бяха изпреварени от Адриян Сутил, като пилотът на Форс Индия бе една от големите изненади с появата си въобще в последната част. Все пак доброто му каране на мокро и полумокро трасе обясняваше появата му там.

Пред Сутил пък се наредиха съотборниците в Макларън, Люис Хамилтън (5-и) и Хейки Ковалайнен (6-и). Времето до голяма степен елиминира разликата между двете коли, като за финландецът само влизане в третата част спокойно може да се разглежда като изненада спрямо резултатите от предишните квалификации.

С подобренията по своята кола пък Люис Хамилтън дори водеше известно време, но и той подобно на пилотите на Ферари се прибра преди състезателите на Ред Бул и Браун.

Така за утрешния ден отново се очертава сериозна борба между двата екипа, като малко по-голямо предимство предвид развитието на уикенда досега изглежда имат Биковете.

Очаква се и през утрешният ден времето да остане променливо, което пък обещава много интересно състезание.