Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: KERS притеснява пилотите

Уебър: KERS притеснява пилотите

58
0

Притесненията на пилотите от Формула 1 по отношение на KERS (Kinetic Energy Recovery Systems) започнаха да нарастват, след като BMW Заубер така и не намери причината за инцидента с електрическия удар по време на тестовете на Херес.

Това е мнението на директора на Асоциацията на пилотите от Гран при (GPDA), Марк Уебър, който твърди, че дебатите около KERS ще стават все по-интензивни, ако BMW Заубер не успее да открие първопричината за инцидента.

Въпросът бе разглеждан от пилотите и по време на Гран при на Унгария, като те очакват резултатите от разследването на BMW Заубер по въпроса.

Когато бе запитан от autosport.com за нагласите сред повечето състезатели, Уебър каза: „Тепърва очакваме отчет от страна на BMW за случилото се, но според слуховете те все още нямат представа защо е станало. Те нямат никаква представа – и това е обезпокоителното.”

„А на човек само му трябва да се замисли какво би станало, ако някой бъде ударен от ток в скоростния участък от питлейна.”

Уебър оприличава ситуацията с KERS на това, което се случва, когато има инцидент с някакъв самолет, но няма никакво потвърждение за причината.

„Това е като катастрофа със самолет, когато не получаваш доказателства.”

Въпреки че някои пилоти са малко притеснени от ситуацията, тимовете като цяло смятат, че ще успеят да разработят безопасен вариант на KERS и то навреме.

Така например техническият директор на Форс Индия, Майк Гаскойн, твърди, че рано или късно проблемът ще бъде решен, тъй като става дума за електронни системи, които обикновено са доста стандартни по същността си. Той е убеден,че щом някой преодолее всички препятствия и има готов вариант на KERS, другите тимове също ще намерят решение на своите проблеми.

Сред аспектите, които се обсъждат обаче, са не само безопасността, ами и разходите. Според слуховете някои отбори са отделили близо 35 милиона паунда, за да могат да внедрят технологията в близките няколко години.