Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър на полпозишън за Гран при на Германия

Уебър на полпозишън за Гран при на Германия

50
0
Люис Хамилтън

Марк Уебър спечели полпозишъна за Гран при на Германия. До него на първа редица ще се нареди Люис Хамилтън (Макларън), а съотборникът му в Ред Бул Себастиан Фетел е трети.

Температурите останаха все така ниски: на въздуха се вдигна едва до 14 градуса, а на пистата бе 22. В Ред Бул дори донесоха няколко вентилаторни печки, за да се топлят в бокса. Десетина минути преди старта на сесията се появи и слънце, а метеорологичната прогноза не предвещаваше дъжд.

Първия квалификационен сегмент премина без изненади. Най-добро време даде Фелипе Маса, който заедно със съотборника си Фернандо Алонсо направи излизане с меки гуми в края на 20-те минути. Заедно със състезателите на трите най-малки екипа пък в Q1 от борбата отпадна Камуи Кобаяши (Заубер).

В началото на Q2пилотите на Скудерията отново бяха сред първите, излезли на пистата, като Алонсо сложи нови меки гуми (втори комплект за тренировката). Хамилтън обаче оглави подреждането след първите серии, при това с много добро постижение – 1:30.998. Англичанинът пръв слезе под 1:31 мин за обиколка. Зад него бяха Фетел и Алонсо, като испанецът допусна и грешка в бърз тур. Уебър даде четвърто време пред Бътън и Маса и всички те – първите шест в класирането – бяха достатъчно уверени в постиженията си и не излязоха в края на сегмента. На трасето битка за класиране в топ 10 водеха пилотите на Мерцедес, Рено и Форс Индия. В крайна сметка Розберг изскочи пети, в Q3 продължиха още Адриан Сутил, Виталий Петров и Шумахер.

Битката в последните 10 минути на квалификацията започна със светването на зеления семафор на изхода от питлейна. В Мерцедес изчакаха малко по-дълго преди да пуснат пилотите си, Сутил също бе в пита. Над Нюрбургринг пък имаше облаци, но дъжд не заваля. Алонсо даде първото време (1:30.866), но бе изпреварен последователно от Хамилтън, Уебър и Фетел, като най-бърз бе австралиецът.

В последните минути на трасето излязоха всички 10 пилоти. Уебър свали още повече от времето си (1:30.079). Хамилтън даде второ време зад пилота на Ред Бул. Фетел не можа да прескочи англичанина с последния си бърз тур и остана трети пред състезателите на Ферари!