Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: Няма да е първият шампионат, загубен заради липса на заповеди

Уебър: Няма да е първият шампионат, загубен заради липса на заповеди

59
0
Себастиан Фетел

Марк Уебър буквално взриви атмосферата преди решителното състезание за Гран при на Бразилия като каза, че много важни хора в тима му Ред Бул очевидно се измъкват от преценки в момент, когато отборът се бори за световната титла и че двамата със Себастиан Фетел са в много различна ситуация не само в първенството, но и в своята кариера.

С доста остър език по време на редовния си брифинг с пресата в четвъртък австралиецът бе категоричен, че вероятността титлата да бъде загубена, ако със съотборника му се борят за нея и може да се случи отново нещо като катастрофата в Турция, е много голяма.

– Няма да бъде нито първият, нито последният шампионат, който е бил загубен заради липса на заповеди – заяви австралиецът, защитавайки решението на Ферари да накара Фелипе Маса да пропусне Алонсо в Германия. – Фернандо спечели на Хокенхайм, защото бе по-бързият пилот в този ден. Изпревари го и изчезна напред. Ако Фелипе бе по-бърз с 10 сек, подобно нещо нямаше как да се случи.

Уебър индиректно упрекна тима си, че подобно нещо не е на дневен ред дори сега в Ред Бул, когато той е само с 11 точки зад испанеца, а Фетел е на 25.

Според него няма разлика дали си пръв или втори, ако си на по-малко от 20 точки, но след тази граница ще е много трудно да се обърнат нещата в два старта.

Марк, който през целия сезон бе реално по-бързият пилот на Ред Бул (според много интересния анализ на обиколките и темпото, който направихме в специален материал за ноемврийския брой на ClubS1), коментира и изказванията на Герхард Бергер, че е опитал нарочно да извади съперници от състезанието в Корея, с думите, че е малко странно, но и разбираемо, подобни думи да идват от човек, толкова близък до управата на Ред Бул…

– По една или друга причина Фетел не е водил в това първенство, а аз бях начело – каза още Уебър и продължи: – Сега ситуацията се вижда на таблото, две състезания преди края. Дали тимът ще си свърши работата както трябва, ще видим в понеделник след Абу Даби.

Думите на Уебър предизвикаха шефа на Ред Бул Кристиян Хорнер да каже, че всъщност тимът обсъжда варианти и за подкрепа на единия пилот, но при вероятно развитие на събитията на пистата в неделя.

Хорнер реагира още, че думите на Марк за подкрепа на Фетел визират вероятно Хелмут Марко, но той нямал решаваща роля в екипа. Англичанинът също така сподели, че изказванията на Марк ще обидят хора в екипа, който толкова много бил подкрепял австралиеца, и то не само тази година.