Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: Пиастри бе лоялен към всички, Стела: В Макларън не сме притеснени...

Уебър: Пиастри бе лоялен към всички, Стела: В Макларън не сме притеснени от липсата на опит у Оскар

1328
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Пирели

Марк Уебър още веднъж бе категоричен, че Оскар Пиастри е бил лоялен към всички по време на разправията относно това за кого трябва да кара през 2023 г. От Алпин не даваха на австралиеца титулярно място, а на Фернандо Алонсо предложиха едногодишен договор с евентуална опция за още един сезон. Двукратният световен шампион предпочете да отиде в Астън Мартин на мястото на Себастиан Фетел. Повече от месец по-рано Пиастри се бе разбрал с Макларън, въпреки че в момента на постигане на споразумението нямаше гаранция за титулярно място.

В крайна сметка Алпин оспори договора на Пиастри с Макларън. Отговарящият за контрактите на F1 пилотите борд обаче постанови, че споразумението на австралиеца с тима от Уокинг е валидно. След това хора от тима от Енстън неведнъж коментираха, че Пиастри е бил нелоялен към екипа, вложил толкова средства в подготовката му.

„В една крайно противоречива ситуация Оскар запази спокойствие, прояви максимална лоялност и просто чакаше отговори. Всички останали – всички, които го подкрепят в Австралия от осемгодишна възраст – проявиха значително по-голямо нетърпение. Искаха по-бързо да разберат решението, докато Пиастри остана спокоен“, заяви Уебър

„От Макларън ни казаха, че искат промяна. Решиха да рискуват и да вземат Пиастри за съотборник на Ландо Норис и да рискуват с него, както го направиха преди време с Ландо, в определена степен с Карлос Сайнц, с Люис Хамилтън при Рон Денис. И в крайна сметка дадоха шанс на Оскар да дебютира в F1. Той трябваше да кара в Гран при още през 2022 г., но от Алпин можеха да му предложат само тестове. Това реши всичко. Изпитанията изобщо не са това, за което един пилот мечтае и за което се подготвя през целия си живот“, каза още Уебър, който е мениджър на младия си съотборник.

Едно от най-любопитните неща, които ще се следят при Пиастри, е как ще се напасне към новия си тим и към Формула 1 изобщо, след като няма реален опит на писта в F1. Според Андреа Стела, който е новият шеф на Макларън, не смята, че това ще е проблем

„Важното е, че благодарение присъствието на Ландо в екипа има приемственост. Това е чудесно, тъй като отборът се развиваше заедно с Норис. Той познава нас, а отборът – него. Сега ще е ориентир и за Оскар. И тук не става дума толкова за резултати, колкото за разбиране на автомобила. Нашето желание е Оскар да прогресира със свое собствено темпо. Пиастри е изключително талантлив и ще се ориентираме по мнението му за колата. Точно както го правехме и с Даниел Рикиардо“, обясни Стела.

„Екипът ни изобщо не се съмнява, че Оскар е достатъчно талантлив и умен, за да има собствен подход, основаващ се на зададената от съотборника му посока. Именно заради това не изпитвам съмнения, че липсата му на опит ще се отрази по някакъв начин на екипа“, коментира новият шеф на Макларън.

Уебър каза също така, че австралийският автомобилен спорт се намира в добра форма. Според него в Европа скоро ще се състезават още негови млади сънародници

„Доста голяма група младежи вървят по този път. Не на всички ще се удаде да стигнат до младежките формули – това е сложна задача. А е и невероятно скъпо, защото всички се мъчат да минават от една категория в друга колкото се може по-бързо. Но сега Оскар Пиастри е във Формула 1, Джак Дуън – във Формула 2, много млади пилоти са в картинга, Формула 4 и Формула 3. Всичко това е доказателство, че австралийският автомобилен спорт се намира в добра форма. Така пилотите, състезаващи се там, знаят, че имат шанс да продължат кариерата си в чужбина“, коментира още Уебър.