Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо никога не е мислил да къса изцяло с автомобилния спорт: Перспективата...

Алонсо никога не е мислил да къса изцяло с автомобилния спорт: Перспективата просто да си стоя вкъщи ме плаши

928
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Спас Генев

Фернандо Алонсо заяви, че никога не е мислил да скъса изцяло с автомобилния спорт – дори, когато си тръгна от Формула 1 през 2018 г. Двукратният световен шампион призна в интервю за Ауто Мотор унд Шпорт, че се страхува от момента, когато това ще се случи.

„Страх ме е. Нямам план. Цял живот се състезавам и само това умея да правя добре. Нищо друго не съм учил. Целият ми живот е посветен на автомобилния спорт. Ако някога трябва да се разделя с Формула 1, то ще продължа да карам в други надпревари. Победа в Дакар например все още ми е цел. Но перспективата просто да си стоя вкъщи ме плаши“, бе откровен Алонсо

Испанецът продължава да се състезава и на 41 години вече е най-опитният пилот в F1. От 2023 г. ще е в екипа на Астън Мартин, но определи последния си сезон в Алпин като добър. На въпрос по какви критерии стига до това заключение, Алонсо даде много подробен отговор.

„По това, че мога да карам на границата, а инстинктът ми говори, че всичко се напасва – и квалификационните обиколки, и състезанието. Когато мога да контролирам всички фактори и откривам удобен за мен ритъм. Изминалата година отговаря на тези условия, включително и по отношение на прякото сравнение, което бе единственият ми ориентир. През миналата година обаче трябваше твърде много да се занимавам с „настройка“ на взаимоотношенията си с отбора.“

„Трудно помня отделни състезания, но като цяло годината не беше лоша. Бяхме конкурентоспособни на почти всички трасета. Слабото ни място бе издръжливостта, заради която загубих немалко точки. Ако нямаш възможност да се бориш за титли и победи, няма особено значение дали финишираш втори, пети или 11-ти. Най-мотивираща от всичко бе борбата за четвъртото място при конструкторите. Дори то обаче не предизвиква кой знае какъв възторг“, каза още Алонсо.

Той бе попитан също така в какво Фернандо Алонсо от 2022 г. бе по-добър в сравнение с Фернандо Алонсо от 2006 г.

„В много неща. Сега мога по-добре да прогнозирам хода на състезанието. Знам кога да атакувам и кога не е необходимо. През 2006 г. почти нямаше значение дали умееш да работиш с гумите за разлика от сега. А ако става дума за питстопове, то сега е важно да се спре на точното място до сантиметър. В годините, когато имаше дозареждане с гориво, спирането така или иначе траеше около десет секунди и това не играеше никаква роля. Ако сега можех да се състезавам с Алонсо от 2006 г., то щях да съм пред него по всички тези показатели“, разясни испанецът.

Понастоящем Алонсо е на коледен тренировъчен лагер заедно с младите пилоти, за които се грижи агенцията му A14 Management. Един от тях е Никола Цолов. Българинът ще направи догодина следващата крачка в кариерата си и ще се състезава във Формула 3 с одобрението на прочутия си ментор.